Secţia pentru judecători a CSM, în pronunţare în cauza judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai / Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea din funcţie

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care dezbate, miercuri, cererea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai, a rămas în pronunţare. Mai bine de un minut, Ioana Ancuţa Popoviciu a stat în faţa jurnaliştilor fără a răspunde la nicio întrebare.

Secţia pentru Judecători a CSM a dezbătut, miercuri, de la ora 11.00, cererea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai.

La ieşirea din sediul instituţiei, Ioana Ancuţa Popoviciu a stat mai bine de un minut în faţa jurnaliştilor, dar nu a răspuns la nicio întrebare.

Ea a refuzat să spună de ce nu a studiat dosarul înainte de a intra în sala de judecată, de ce a mestecat gumă în timpul şedinţei, dar şi de ce a cerut buletinul tânărului care a decedat în accident, neştiind că acesta a murit, sau de ce a întrebat dacă este în sală.

Oficialii CSM au precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, cauza a rămas în pronunţare.

Inspecţia Judiciară a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de suspendare din funcţie a judecătorului Ioana Ancuţa Popoviciu, care soluţionează dosarul accidentului de la 2 Mai, până la finalizarea procedurilor disciplinare.

În document se arată că inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Părinţii victimelor au acuzat comportamentul judecătoarei dIoana Ancuţa Popoviciu. Ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier, despre care nu ştia că a decedat.

Între timp, judecătoarea a formulat o cerere de abţinere, care însă a fost respinsă definitiv.

“Respinge, ca nefondată, cererea de abţinere formulată de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuţa. Fără cale de atac”, se arată în minuta Judecătoriei Mangalia.

Şi avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut în urmă cu câteva săptămâni recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popovociu, dar cererea lor a fost respinsă. De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă.