Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine în vizită la București

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine în vizită oficială la București, pentru a participa la summit-ul B9.

Stoltenberg va veni în România vineri, 10 iunie, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit sursei citate, la București, Stoltenberg va avea discuții separate cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu președintele Poloniei, Andrzej Duda și cu cel al Ungariei, Katalin Novak.

La finalul discuțiilor, Stoltenberg va susține o conferință de presă împreună cu Iohannis și Duda.

Vizita lui Jens Stoltenberg vine cu puțin timp înaintea summit-ului NATO de la Madrid
Summit-ul de vineri vine cu puțin timp înainte de cel de la Madrid, programat la finele acestei luni, unde se va discuta aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Unul dintre obiective este armonizarea pozițiilor statelor participante la Formatul B9 înaintea summit-ului de la Madrid.

Formatul București 9 (B9) este o inițiativă lansată de președintele României și de cel al Poloniei, la care participă statele membre ale Alianței Nord-Atlantice situate pe flancul de est: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Potrivit Antena3, Jens Stoltenberg a mai fost anul acesta în România, în februarie, cu două săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

La acea vreme, secretarul general al Alianței a vizitată baza militară NATO de la Mihail Kogălniceanu.