Secretarul Consiliului rus de Securitate avertizează Lituania că va resimţi consecinţele „grave” ale deciziei de a interzice tranzitul mărfurilor

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus de Securitate, a avertizat, marţi, Lituania că Rusia va răspunde deciziei de a interzicere tranzitul mărfurilor sancţionate de UE către exclava Kaliningrad în aşa fel încât consecinţele vor avea „impact negativ grav” asupra lituanienilor, relatează Reuters.

Nikolai Patruşev, un fost spion KGB, care este acum secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că acţiunile ”ostile” ale Lituaniei arată că Rusia nu poate avea încredere în Occident. „Rusia va răspunde cu siguranţă la astfel de acţiuni ostile”, a declarat Patruşev, citat de agenţia de ştiri de stat RIA.

„Se elaborează măsuri adecvate într-un format interdepartamental şi vor fi luate în viitorul apropiat. Consecinţele lor vor avea un impact negativ grav asupra populaţiei Lituaniei”, a subliniat el. Având în vedere că relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt extrem de tensionate în contextul invaziei Moscovei în Ucraina, Lituania a interzis tranzitul mărfurilor sancţionate de Uniunea Europeană pe teritoriul lituanian către şi dinspre exclava Kaliningrad, invocând respectarea sancţiunilor Uniunii. Kaliningrad, fostul port Koenigsberg, capitala Prusiei Răsăritene, a fost cucerit de la Germania Nazistă de către Armata Roşie în aprilie 1945 şi cedat Uniunii Sovietice după al Doilea Război Mondial.Kaliningrad se află între Polonia şi Lituania, state membre NATO.

Lituania a precizat că interzicerea tranzitului mărfurilor sancţionate pe teritoriul său face parte din implementarea sancţiunilor UE, dintr-o serie de măsuri menite să-l pedepsească pe Putin pentru invadarea Ucrainei. Ministerul rus de Externe l-a convocat, marţi, pe ambasadorul UE la Moscova, Markus Ederer, cu privire la situaţia despre care Kremlinul a anunţat luni că este peste măsură de gravă. „Lituania nu ia măsuri unilaterale, ci pune în aplicare sancţiunile UE”, a spus Ederer, citat de RIA.