Sechestru de zeci de milioane de lei pe numele primarului PNL din Mangalia și al mai multor funcționari, după ce ar fi dat cu ”dedicație” 95 contracte de asistență juridică. DNA Constanța îl acuză pe Cristian Radu de abuz în serviciu

Procurorii DNA Constanța au pus sechestru de milioane de lei, la finalul anului 2022, pe numele lui Cristian Radu, primarul PNL al Mangaliei, și al mai multor directori și funcționari din instituție, a scris în exclusivitate publicația constănțeană Ordinea.ro. Cristian Radu este acuzat de abuz în serviciu pentru modul în care a atribuit 95 de contracte de asistență juridică către SCA Grimberg și Asociații, conform documentelor consultate de publicația locală

Primarul și subordonații săi sunt acuzați, printre altele, că s-au angajat în cheltuieli peste limita impusă de bugetul municipiului Mangalia. Procurorii DNA Constanța susțin că aceștia au organizat doar formal procedura de atribuire a contractelor de asistență juridică către SCA Grimberg și Asociații, ”creând aparența de legalitate”, deși în realitate nu ar fi cerut oferte de servicii juridice de la alți avocați, arată G4media.ro.

Inițial, procurorii au dispus sechestru pe 13,6 milioane de lei pe numele lui Radu, însă judecătorii au scăzut cuantumul la 7,5 milioane de lei. La fel s-a întâmplat și în cazul altor inculpați, cărora judecătorii le-au scăzut semnificativ cuantumul sechestrului cerut inițial de procurorii Anticorupție.

În speță mai sunt anchetați și s-a mai dispus sechestru și pe numele Petrinei Boiță (89 acte materiale) – secretarul Primăriei, Romulus Dumitrana (45 acte materiale) – persoană delegată de primar să semneze documentele, Didi George Călin (25 acte materiale) – director al Direcției Juridice, Daniel Vlădescu (44 acte materiale) – șef serviciu delegat la Serviciul Juridic, Diana Ionela Fotin (3 acte materiale) – director al Direcției Management Fiscal și Control, Maria Negru (3 acte materiale) – angajat la Departamentul Control Financiar Preventiv Propriu.
Cristian Radu este unul dintre cei mai influenți primari PNL din regiune, șeful liberalilor din Mangalia și conduce municipiul din 2012.

Înainte de a fi ales primar, Cristian Radu a fost șeful Gărzii Financiare Constanța timp de 8 ani. Este licențiat în Management și Drept și are un curs post-universitar la Colegiul Național de Apărare.

Conform ultimelei sale declarații de avere, Cristian Radu deține împreună cu soția sa 11 terenuri în județul Constanța, o casă de locuit și una de vacanță (de 400 mp fiecare), 3 spații comerciale, două mașini fabricate în 2018 și 2021, bijuterii și ceasuri de 63.000 de euro și are în conturi 74.918 lei și peste 200.000 de euro.

Soția are un venit de 70.000 de lei anual pe care îl obține în CN Administrația Porturilor Constanța, iar salariul lui Cristian Radu este de aproape 119.000 lei anual.

Cristian Radu nu a transmis niciun punct de vedere până la publicarea acestui articol.