Sebastian Suciu (AUR): Sub conducerea ministrului Rafila, medicina românească a avut de suferit cele mai mari cataclisme

Deputatul AUR Sebastian Suciu a susținut o declarație având ca temă situația sistemului sanitar românesc sub conducerea ministrului Alexandru Rafila, în care a criticat lipsa de viziune a acestuia și modul în care a sabotat sistematic medicina românească. Acest management defectuos îi afectează pe toți cetățenii, însă cu atât mai mult pe pacienții oncologici, bolnavi care au așteptat în zadar ca autoritățile să aprobe Planul național de prevenire și combatere a cancerului.

„Sub conducerea acestui distins domn, medicina românească a avut de suferit cele mai mari cataclisme, pentru care Rafila va intra în istorie direct precum cel mai mare nihilist din sfera medicală, în total contrast cu părinții fondatori ai medicinii românești, care din nimic au creat spitale, școli, laboratoare, iar domnul Rafila din răsputeri perseverează în a distruge ceea ce alții au creat cu atâta trudă:

  • A blocat planul național de combatere a cancerului
  • A angajat un general SRI drept consilier onorific
  • A adus spitalele din România în criză de materiale sanitare
  • Nu a făcut nimic în privința combaterii infecțiilor nosocomiale, din cauza cărora mor, zilnic, oameni de la infecțiile dobândite in spitale”, a declarat deputatul.

Ultima sa „realizare” încununează lista de mai sus, și anume respingerea proiectelor de noi spitale din fonduri PNRR din mai multe județe, printre care și spitalul din Sibiu.

Toate aceste fapte ridică semne de întrebare, susține Sebastian Suciu. „Mă întreb, (1) oare domnul Rafila sabotează medicina Românească în mod voit sau (2) este incompetent și impotent decizional, distrugând ceva ce nu înțelege?”

Amintim că Guvernul a anunțat că renunță la cele 740 de milioane de euro pentru modernizarea/construirea a șase spitale. Beneficiarii acelor investiții, primării sau consilii județene, au aflat din presă că proiectele pe care trebuie să le implementeze au rămas fără finanțarea din PNRR, chiar dacă în unele cazuri licitațiile sunt în curs.