Sebastian Suciu (AUR): Ministrul Rafila sabotează medicina românească

Deputatul AUR Sebastian Suciu îl acuză pe ministrul Alexandru Rafila că sabotează medicina românească și că pune în pericol sănătatea românilor prin faptul că refuză să elaboreze normele de aplicare a Legii privind Planul Național de Combatere și Control a Cancerului. Termenul pentru elaborarea acestor norme este iunie 2023, iar orice întârziere înseamnă timp pierdut pentru pacienții oncologici.

Mai mult decât atât, reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că legea trebuie modificată, afirmație care i-a nedumerit pe specialiștii Asociației Bolnavilor de Cancer din România, având în vedere că Ministerul Sănătății este cosemnatar al actului respectiv, iar legea este derivată din planul european de combatere a cancerului.

În acest context, Sebastian Suciu a făcut apel către ministrul Alexandru Rafila și i-a cerut acestuia să acorde importanța necesară elaborării normelor de aplicare a Legii anticancer – această boală este a doua cauză de deces în România, iar timpul este prețios.

„Zeci de mii de pacienți de cancer din România așteaptă din partea Ministerului Sănătății până la finele lunii iunie 2023 normele de aplicare a Legii privind Planul Național de Combatere și Control a Cancerului, însă Alexandru Rafila pare să aibă alte preocupări, și anume dânsul este preocupat cu răfuieli și dispute personale.

Domnule Rafila, în România se moare de cancer ca nicăieri altundeva în Europa, iar dumneavoastră vă arde de răfuieli personale?

Domnule Rafila, chiar este nevoie ca, colegii dumneavoastră să iasă-n stradă  pentru a fi auziți? Chiar nu ați găsit un model mai demn de urmat decât cel al lui Klaus Iohannis?

Câți români trebuie să mai moară ca să beneficieze pana la urmă de acest Plan Național de Combatere și Control al Cancerului cu care v-ați lăudat peste tot pe unde ați mers?

Este timpul să vă apucați de treabă, vrem rezultate concretizate in norme de aplicare ale planului, indiferent de cine sunt semnate acestea. În joc sunt viețile românilor, deci vă recomand să lăsați pentru o clipă, ambițiile personale și să procedați măcar odată în direcția binelui Țării”, a declarat Sebastian Suciu.

Reamintim că Legea planului național de combatere și control a cancerului este principalul instrument care fundamentează politica publică în materie și ar trebui implementat în perioada 2023-2030.