Se vor stinge curând scumpirile sau abia au început?

În prezent, şefii băncilor de top din Europa nu pot cădea de acord în legătură cu durata în care inflația va continua să crească sau să rămână la un nivel ridicat și sunt la fel de divizați precum decizionalii politici sau antreprenorii.
Pe de-o parte se află cei care se pregătesc pentru o inflație de lungă durată, între care Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank AG, precum și omologul său de la Nordea Bank ABp (Finlanda), potrivit agenției Bloomberg.

Sewing consideră că a venit vremea ca băncile centrale să înceapă să gândească felul în care să destindă anii întregi de rate negative ale dobânzilor, care au apăsat asupra profitabilității instituțiilor care oferă împrumuturi.
Iar Banca Națională a României (BNR) se află și ea mai degrabă în grupul cu această orientare, lucru pe care l-a admis în ultimul raport al Consiliului Administrativ.

Economist: Vom asista la o creștere a impozitelor și taxelor în 2022

De cealaltă se află cei care consideră că explozia inflației din ultima perioadă este doar temporară, între care sunt șefii Banco Santander SA, Ana Botin și Swedenbank AB, Jens Henriksson, însă și ei sunt conștienți de pericolul prezentat de o eventuală persistență a presiunii prețurilor mari.
Asemenea BNR, Guvernatorul Băncii centrale britanice, Andrew Bailey, s-a pronunțat în favoarea creșterii dobânzii cheie, afirmând în această lună băncile centrale vor trebui „să acționeze” pentru a curba forțele inflaționiste.

 » Aflați mai multe informații aici.