Se introduce din nou stagiul militar în România!

Executivul condus de generalul (r) Nicolae Ciucă are în programul său de guvernare o schimbare a legii privind serviciul militar pentru tineri. Astfel, Armata va putea să îi recruteze, acest lucru fiind „esențial”, potrivit programului realizat de Cabinetul Ciucă.
Tinerii din România vor face din nou serviciul militar?
Programul de guvernare al Cabinetului Nicolae Ciucă, ce urmează să fie votat în Parlament în această săptămână, prevede ca MApN să-şi accelereze eforturile pentru consolidarea rezervei umane de personal cu accent pe rezerviştii voluntari, dar mai ales prin reintroducerea serviciului militar în termen, care a fost suspendat în 2007. Totuși, acest serviciu militar va fi efectuat pe bază de voluntariat și există intenția ca tinerii să fie retribuiți.

Despre aceasta, „Dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară şi serviciul militar în termen voluntar, precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire, elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză, o condiţie esenţială pentru realizarea acestui obiectiv reprezentând-o revizuirea cadrului legislativ.”, se arată în programul de guvernare.
Într-un proiect actual dezvoltat în cadrul Ministerului Apărării, cei care vor dori să servească în Armată, vor încheia cu Ministerul Apărării un contract pe o perioadă de 4 ani. Este vorba doar de primul contract, pentru că următoarele – în cazul în care rezerviştii vor dori să fie în continuare la dispoziţia Armatei – se vor semna pe o perioadă de maximum 3 ani.

Care este importanța strategică?
Analistul militar Aurel Cazacu a spus că acest program al serviciului de militar voluntar în termen este vital pentru MApN şi pentru capacitatea de răspuns militar a României. Potrivit unor date, România are în momentul de față 70.000 de militari  activi,

 » Aflați mai multe informații aici.