Se discută despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Fost reprezentant al Comandamentului NATO, Virgil Bălăceanu vorbește despre serviciul militar și condițiile în care acesta ar putea deveni obligatoriu. Într-o declarație făcută luni, Bălăceanu a detaliat situația rezerviștilor și nevoia refacerii rezervei armatei. Dacă pe principiile voluntariatului nu se va putea face, reintroducerea serviciului militar obligatoriu ar putea fi, în aceste condiții, necesară.

Există o discrepanța semnificativă dintre numărul rezerviștilor voluntari din România față de alte țări, mai spune Bălăceanu. ”La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”, a afirmat Bălăceanu la Prima News.

În absența unei rezerve militare puternice, țara ar putea fi vulnerabilă în fața amenințărilor externe și a agresiunilor.

”(…) Dacă nu vom reface rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului atunci va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, iar o asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor cinci ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri”, a arătat Virgil Bălăceanu.

Rezerviștii trebuie mobilizați și pregătiți

(…) după alegeri, partidele care vor câştiga vor fi obligate, dacă Armata României nu va avea rezerva refăcută, să decidă reintroducerea serviciului militar obligatoriu”, mai spune Virgil Bălăceanu.

Legea privind refacerea rezervei armatei României este blocată de mai bine de doi ani și jumătate, iar consecințele pot fi grave pentru securitatea țării. Bălăceanua făcut un apel către parlamentari să prioritizeze această lege.

”Tinerii vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi, dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai susținut Bălăceanu, care insistă că refacerea rezervei armatei prin voluntariat e o necesitate de securitate și stabilitate a țării în fața amenințărilor.