Se desființează liceele pedagogice? Deputații AUR de Iași cer ministrului Educației să clarifice situația

Ministerul Educației ia în calcul desființarea liceelor pedagogice – informația a stârnit indignare în rândul specialiștilor din domeniu, care susțin că nu au fost consultați sau invitați la dezbateri pe această temă. Potrivit informațiilor apărute în presă, varianta noii legi a educației prevede că liceele pedagogice „nu vor mai școlariza în specializările învățător și educatoare, școlarizarea pentru aceste specializări fiind rezervată exclusiv învățământului universitar”.

Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, deputați AUR de Iași, consideră că o astfel de decizie va afecta nivelul de pregătire și de formare a cadrelor didactice. Ei solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să transmită dacă această măsură se va implementa.

Cei doi deputați atrag atenția că o astfel de modificare va avea un impact puternic asupra educației copiilor:

„Școlile Normale din România, oricum le-am denumi, licee sau colegii, reprezintă baza formării educatoarelor și a învățătorilor și conturează un aspect de o importanță majoră pentru societate – pregătirea corespunzătoare a preșcolarilor și a școlarilor. Formarea educatoarelor și a învățătorilor este un proces îndelungat care nu ar putea fi parcurs doar în cadrul studiilor universitare. Școlile Normale asigură baza acestui proces.

Or, dacă se dorește desființarea specializării învățător-educatoare din cadrul Școlilor Normale calitatea acestui proces va fi la același nivel? Va fi posibil, oare, ca această pregătire să se desfășoare doar în cadrul studiilor universitare, iar nu și în cadrul studiilor preuniversitare?”

În acest context, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu au solicitat ministrului Educației, Ligia Deca să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Veți susține măsurile care vizează desființarea specializării învățător-educatoare din cadrul liceelor/colegiilor pedagogice?
  2. Care este rațiunea ce justifică adoptarea unor astfel de măsuri?