Actualitate ROPRES

Scrisoare deschisă de la Iaşi: Plus 16% la salariu, de la 1 ianuarie, în învăţământ

Scrisoare deschisă de la Iaşi: Plus 16% la salariu, de la 1 ianuarie, în învăţământ
Distribuiți acest articol!

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi au transmis ieri o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Nicolae Ciucă, în care i se cere să aibă în vedere că în bugetul alocat Ministerului Eucaţiei trebuie să fie luate în calcul şi aplicarea actelor normative care au fost prorogate sau, potrivit USLIP Iaşi, „pur şi simplu nu sunt respectate”, acestea făcând referire la drepturile salariale ale angajaţilor din învăţământul preuniversitar.Astfel, în scrisoarea deschisă trimisă de către reprezentanţii profesorilor ieşeni, se cere acordarea unui procent de 16% de la 1 ianuarie 2022 pentru personalul didactic în conformitate cu Legea 153/2017, cu menţiunea că acest procent reprezintă cele două tranşe de 8% prorogate succesiv de către Guvernele Orban şi Câţu. La punctul al II-lea se cere ca personalul nedidactic şi auxiliar să fie beneficiarul sporurilor de nocivitate prevăzute de către H.G. 34/2018 şi H.G. 569/2017. „În ciuda existenţei cadrului legal şi a unor hotărâri judecătoreşti favorabile categoriilor respective, nu beneficiază nici până în prezent de punerea în aplicare a acestora”, au subliniat reprezentaţii USLIP.

De asemenea, se mai solicită şi acordarea pentru tot personalul din învăţământul preuniversitar a unei compensaţii aferente inflaţiei din anii 2019 – 2020 – 2021 şi care se ridică, potrivit reprezentanţilo USLIP, la aproximativ 17%, subliniind că toate drepturile salariale care nu au fost nici până în prezent acordate, cumulate cu inflaţia au contribuit „la erodarea puternică a puterii de cumpărare pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar românesc”.

La ultimul punct al solicitărilor se menţionează şi promovarea în Parlament a unei legi reparatorii cu privire la prejudiciile salariale rezultate din neaplicarea corectă a construcţiei salariului pentru anii 2018 – 2021.

 » Aflați mai multe informații aici.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...