Scholz cere țărilor NATO să găsească încă șase sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la țările NATO să găsească încă șase sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a le transfera Ucrainei, transmite BBC.

„Știm că Ucraina are acum nevoie de sprijinul nostru. Ea are nevoie de un semnal clar că acesta va dura mult timp și în mod continuu. Eforturile noastre vizează asigurarea furnizării unor cantități suficiente de arme, artilerie și muniție”, a spus Scholz după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat anterior că Kievul a identificat 100 de sisteme de apărare aeriană în țările aliate și cere ca cel puțin șapte dintre acestea să fie transferate pentru a proteja orașele ucrainene.

Germania a transferat deja trei sisteme Patriot din rezervele Bundeswehr către Ucraina.

„Am auzit că acum ar trebui să mai fie încă șapte sisteme. Unul dintre ele este al nostru. Și sperăm că alte șase vor fi găsite în contextul NATO”, a afirmat Scholz.

Potrivit lui Scholz, Germania a avut „cea mai semnificativă contribuție” la consolidarea apărării aeriene ucrainene pentru a respinge agresiunea rusă.

Cancelarul german a făcut apel la alte state membre NATO să urmeze exemplul Berlinului „pentru a asigura o mai bună protecție împotriva numeroaselor atacuri de care suferă acum Ucraina”.

Ucraina le cere insistent aliaţilor săi occidentali să trimită sisteme de apărare antiaeriană, în special Patriot, care sunt deosebit de eficiente în interceptarea rachetelor balistice.

În urmă cu două zile, europarlamentarul Guy Verhofstadt, noul președinte al Mișcării Europene Internaționale, a scris pe contul X că sistemele de apărare anti-rachetă trebuie livrate Ucrainei în cel mai scurt timp. Printre țările care pot ajuta Ucraina a fost indicată și România.

„Germania, Polonia, Olanda, România, Spania, Grecia… Europa are sisteme antirachetă Patriot, iar Ucraina are mare nevoie de ele. 86 de eurodeputați le cer să livreze Patriots ACUM!”, a scris Verhofstadt pe contul său X.