Scholz blochează urgentarea aderării Ucrainei la NATO: Să fim lucizi, nu se poate. Germania vrea înarmare masivă

Cancelarul german Olaf Scholz a promis joi Ucrainei garanţii de securitate pe termen lung, dar a zădărnicit speranţele Kievului privind o aderare rapidă la NATO, relatează Reuters. „Trebuie să privim cu luciditate situaţia actuală”, a declarat cancelarul Olaf Scholz într-un discurs rostit în parlamentul german, adăugând că însuşi guvernul de la Kiev a recunoscut că ţara nu va putea adera la NATO atât timp cât războiul va continua.


„Prin urmare, sugerez să ne concentrăm la Vilnius (unde la mijlocul lunii iulie are loc summitul NATO – n.r.) pe prioritatea principală, şi anume consolidarea puterii de luptă a Ucrainei”, a spus Scholz.

Berlinul, partenerii săi din G7 şi Uniunea Europeană lucrează la garanţii de securitate pe termen lung pentru Kiev, a spus el. „Obiectivul nostru este un sprijin militar de durată pentru Ucraina, inclusiv cu arme occidentale moderne, şi consolidarea rezilienţei economice a Ucrainei, în timp ce se apără împotriva agresiunii ruseşti”, a spus el.

Ţările NATO au disensiuni cu privire la ce să ofere Kievului atunci când liderii alianţei se vor reuni la Vilnius, la 11-12 iulie, menţionează Reuters.

În timp ce Kievul şi cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Europa de Est solicită măsuri concrete pentru a apropia Ucraina de statutul de membru cu drepturi depline, guvernele occidentale, cum ar fi Statele Unite şi Germania, se feresc de orice mişcare care ar putea duce alianţa mai aproape de un război cu Rusia.