ROPRES

Scandalul documentelor secrete: Cadoul neașteptat pe care Biden i-l face lui Trump

Distribuiți acest articol!

Dezvăluirile privind documentele clasificate descoperite în locații aparținând președintelui Joe Biden, inclusiv în garajul casei sale din Delaware, reprezintă un cadou neașteptat pe care democratul îl face fostului lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, care face obiectul unei anchete privind mânuirea improprie a unor acte secrete, cred analiștii americani.

„Gafa rușinoasă” a echipei Biden este „o victorie uriașă” pentru fostul președinte republican – aflat în prezent sub lupa unui anchetator special din cauza documentelor descoperite la el -, iar informațiile despre documentele oficiale aflate în posesia lui Biden par echivaleze cu „o desființare” a cazului pe care investigatorii sperau că îl vor construi împotriva lui Trump, arată G4media.ro.

În vara anului trecut, zeci de agenți înarmați ai Biroului Federal de Investigații (FBI) au descins la locuința lui Trump de la Mar-a-Lago, după ce Departamentul Justiției ar fi primit informații legate de prezența unor documente „top secret” în reședința din Florida.

Ce a stat la baza percheziției controversate la Mar-a-Lago? În februarie 2022, Arhivele Naţionale au declarat că au fost nevoite să recupereze din Florida 15 cutii de documente pe care republicanul le-a luat cu el când a părăsit Washingtonul în ianuarie 2021, la terminarea mandatului la Casa Albă. În aceste cutii se aflau scrisori de la Barack Obama şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, o hartă a Statelor Unite care făcuse obiectul unor schimburi de replici furtunoase cu serviciul meteorologic american, dar şi, potrivit Washington Post, mai multe documente parafate „top secret.”

Arhivele Naţionale au afirmat că republicanul nu avea niciun drept să plece cu aceste cutii: conform unei legi din 1978, orice preşedinte american trebuie să transmită toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru ale sale acestei agenţii, însărcinată cu păstrarea lor. Această agenţie federală a cerut justiţiei americane să deschidă o anchetă asupra acestor fapte, iar raidul agenților FBI care s-a petrecut la începutul lunii august a anului trecut a fost parte a acestei anchete.

În acel moment, mai mulți experți juridici s-au referit la o lege despre care au spus că l-ar afecta pe Trump dacă el va fi găsit vinovat pentru luarea de dosare prezidențiale clasificate, o încălcare a legii federale.

Marc Elias, un avocat al campaniei prezidențiale din 2016 a lui Hillary Clinton, a descris această lege drept „un motiv cu adevărat foarte, foarte mare pentru care raidul de astăzi este un potențial blockbuster în politica americană.”

El a prezentat o captură de ecran cu articolul 18 U.S.C. § 2071, care precizează că cei care dețin documente guvernamentale pe care „le ascund, îndepărtează, mutilează, șterg, falsifică sau distrug în mod voit și ilegal” comit o infracțiune. Orice persoană condamnată de acest lucru riscă până la trei ani de închisoare și „își va pierde funcția și va fi descalificată de a ocupa orice funcție în Statele Unite.”

Istoricul Michael Beschloss a scris și el pe Twitter că „nu am văzut niciodată o scenă ca aceasta în istoria prezidențială… Să ne oprim o secundă pentru a vedea cât de ciudat și de oribil este acest lucru: FBI intră să percheziționeze casa unui fost președinte pentru că există suspiciuni serioase că aici a fost comisă o crimă federală. (Agenții FBI) nu fac asta doar pentru distracție.”

La scurt timp după raid, Trump a confirmat percheziția de la locuința sa – spunând că proprietatea sa din Florida a fost „sub asediu” și „ocupată” de agenții federali, care au scotocit inclusiv în sertarele cu lenjerie ale soției sale, Melania. El a criticat acțiunea Departamentului de Justiție, despre care a spus că a acționat la ordinele democraților.

„Naţiunea noastră trăieşte vremuri întunecate, frumoasa mea casă, Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, este sub asediu şi a fost percheziţionată şi ocupată de numeroşi agenţi FBI,” a declarat Trump în comunicatul care a anunțat descinderea agenților, pretinzând că este supus unei „persecuţii politice.”

„După ce am lucrat şi am cooperat cu agenţiile guvernamentale implicate, această percheziţie neanunţată a casei mele nu a fost nici necesară, nici adecvată,” a afirmat el. „Chiar mi-au spart seiful!” s-a indignat Trump, care nu se afla acolo. De altfel, faptul că fostul președinte se afla la New York în momentul raidului, și nu la Mar-a-Lago, a alimentat speculațiile că proba FBI-ul este partizană și făcută la presiunea adversarilor politici din Partidul Democrat.

Imediat după percheziția de la casa lui Trump, președintele Biden l-a criticat pe republican ca fiind „iresponsabil” din cauză că a plecat cu actele secrete de la Casa Albă. „Cum s-ar putea întâmpla asta, cum ar putea cineva să fie atât de iresponsabil?” a spus Biden în timpul unui interviu, reacționând la documentele găsite la locuința lui Trump. „Și m-am gândit ce date sunt acolo care ar putea compromite sursele și metodele. Prin asta, vreau să spun, numele persoanelor ajutate sau etc.”

Ulterior, procuroul general al Americii, Merrick Garland, a anunțat numirea unui consilier special care să ancheteze cazul actelor găsite la Trump.

Gafa lui Biden

Fast forward câteva luni și ajungem în ianuarie 2023. În urmă cu câteva zile, un material exploziv prezentat de postul CBS anunța că mai multe documente clasificate din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte sub Barack Obama au fost descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat ținut de democrat la think-tank-ul Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement. Între aceste se aflau 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

Documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden sunt datate între 2013 şi 2016, din perioada în care Biden era numărul doi de la Casa Albă. Ele au fost găsite în trei sau patru cutii ce conţineau şi documente neclasificate, dar care intră sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.

Marea majoritate a hârtiilor din biroul privat al lui Biden erau documente personale ale familiei Biden, inclusiv materiale despre aranjamentele legate de funeraliile lui Beau Biden, fiul decedat al lui Joe Biden, şi scrisori de condoleanţe. Nu este clar dacă cutiile cu documente clasificate conţineau şi materiale personale.

Documentele din biroul privat al lui Biden au fost descoperite în data de 2 noiembrie 2022, cu doar şase zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, dar chestiunea a devenit publică abia luni, 9 ianuarie, în urma unor scurgeri către presă.

Ulterior, persoane familiare cu descoperirea documentelor, au declarat că echipa juridică a preşedintelui Biden a găsit un alt lot de documente guvernamentale în momentul în care a făcut căutări într-o a doua locaţie, respectiv în garajul casei sale din Wilmington, în Delaware. (https://www.cnn.com/2023/01/12/politics/joe-biden-classified-documents-counsels-office/index.html)

Potrivit surselor, în noul lot de documente sunt şi unele clasificate, ceea ce înseamnă că nu trebuiau să se afle acolo. (https://www.bbc.com/news/live/world-us-canada-64248626)

Descoperirea iniţială a documentelor clasificate, în noiembrie, a declanşat semnale de alarmă în interiorul Casei Albe, unde doar un cerc restrâns de consilieri şi avocaţi erau la curent cu această chestiune. Ca urmare, a fost lansat un efort de căutare a altor locaţii în care ar fi putut fi depozitate documente din perioada în care Biden a fost vicepreşedinte.

Biden a declarat marţi că nu a ştiut că unele documente clasificate au fost duse în biroul său privat după ce a părăsit postul de vicepreşedinte, iar avocaţii săi „au făcut ceea ce ar fi trebuit să facă,” contactând imediat National Archives and Records Administration (NARA), după ce documentele au fost găsite în noiembrie. Documentele, a spus preşedintele, au fost găsite într-o „cutie, într-un dulap încuiat – sau cel puţin într-un dulap.”

Cu toate acestea, întrebări-cheie despre această situaţie rămân fără răspuns, a notat CNN.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a refuzat să răspundă la o serie de întrebări despre documente, invocând investigaţia în curs a Departamentului de Justiţie în această chestiune. Ea nu a putut spune cine a adus documentele în biroul lui Biden sau dacă au fost găsite şi alte documente. De asemenea, nu a răspuns nici dacă este în curs o evaluare pentru a localiza alte posibile documente sau când a fost informat preşedintele despre descoperirea documentelor. Totodată, ea nu a putut da asigurări că nu au existat alte materiale clasificate în alte birouri. „Acest aspect este în curs de examinare de către Departamentul de Justiţie. Nu voi merge dincolo de ceea ce preşedintele a declarat ieri,” a spus Jean-Pierre, repetând explicaţia la fiecare întrebare pusă pe această temă în cursul briefingului de presă de miercuri. „Nu voi merge dincolo de ceea ce colegii mei de la Consiliul Casei Albe au împărtăşit şi ei cu voi toţi,” a mai spus ea.

O situație delicată

În contextul în care democrații și presa liberală l-au criticat vehement pe Trump pentru documentele găsite la Mar-a-Lago, analiștii americani vorbesc acum despre „gafa rușinoasă” a celor din Team Biden. Pe neașteptate, președintele democrat este aruncat în mijlocul unui scandal uriaș la mijloc de mandat, lucru care îi va distrage atenția de la agenda sa și îi va complica șederea la Casa Albă într-o perioadă în care trebuie să colaboreze cu o Camera a Reprezentanților dominată de republicani.

De altfel, situaţia a declanşat critici din partea republicanilor, care susţin că guvernul federal a stabilit un dublu standard politic în abordarea documentelor gestionate greşit, în condiţiile în care fostul preşedinte Trump este vizat de o anchetă legată de documentele clasificate găsite la Mar-a-Lago.

Casa Albă se confruntă şi cu o analizare a problemei documentelor din partea Comisiei pentru Informaţii a Senatului, ai cărei lideri au trimis o scrisoare directorului Serviciului Naţional de Informaţii, Avril Haines, în care cer acces la documentele găsite în biroul privat al lui Biden. Scrisoarea senatorului republican Marco Rubio şi a preşedintelui Comisiei, senatorul democrat Mark Warner din Virginia, solicită, de asemenea, ca DNI să furnizeze o evaluare a prejudiciilor, precum şi o informare atât cu privire la documentele găsite în biroul lui Biden, cât şi cu privire la cele recuperate din reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago.

Procurorul general Merrick Garland a anunțat de altfel joi că un avocat independent, sau consilier special, va investiga dacă președintele Biden a gestionat greșit dosarele clasificate

Mai mult, Biden trebuie să răpundă la întrebarea dacă fișierele nou descoperite dețin informații sensibile care ar fi putut pune în pericol chestiunile de securitate națională a SUA. În sfârșit, multe voci au criticat faptul că dezvăluirile privind descoperirea documentelor la Biden au fost făcute în ianuarie, adică la două luni după ce fiuseseră găsite de avocații președintelui. Chestiunea e importantă: actele au fopst găsite cu câteva zile înainte de alegerile intermediare de la 8 noiembrie. Team Biden a păstrat însă tăcerea asupra acestui lucru. Dacă ar fi anunțat public ce au găsit, scandalul creat atunci poate ar fi schimbat radical rezultatele scrutinului.

Colacul de salvare

Scandalul actelor secrete descoperite la Biden mai are însă o nunață, extrem de importantă. Analiștii de peste ocean vorbesc de faptul că democratul de la Casa Albă i-a oferit, în mod direct, un cadou politic neașteptat lui Trump. (https://thehill.com/homenews/administration/3807837-the-memo-biden-documents-deliver-political-gift-for-trump/) Dintr-o dată, fostul președinte republican nu mai este singurul care este prins cu documente secrete deși nu ar fi avut dreptul să le dețină. Biden, cel care și-a făcut campanie electorală promițând că va aduce un nou stil de politică la Washington – corect, disciplinat, responsabil, transparent, în contrast cu haosul care a dominat administrația republicanului -, dovedește că nu este foarte diferit de Trump și că a manipulat și el greșit documente top secrete (ancheta consilierului independent ar putea să lămurească motivele pentru care Biden a luat cu el acele acte).

În plus, așa cum se declară convinși mai mulți experți, echipa de avocaţi a lui Trump crede că acum va beneficia de pe urma dezvăluirii că Biden a avut documente clasificate în posesia sa după ce a părăsit funcţia de la Casa Albă în 2016.

Este foarte posibil ca cele două cazuri – al lui Biden și al lui Trump – să nu fie similare, iar intențiile celor doi lideri să fi fost complet opuse atunci când au luat documentele cu ei. Cert este însă că dezvăluirile despre Biden vor complica ancheta Departamentului Justiției legată de Trump și că opinia publică americană va urmări cu foarte mare atenție soluțiile pe care autoritățile legale le vor găsi în cele două situații. Deși nu foarte mulți ziariști sau analiști americani au spus-o cu voce tare, Biden și documentele luate de el ar putea reprezenta colacul de salvare pentru Trump, într-un moment în care mulți îl vedeau deja pus sub acuzare pentru actele găsite la Mar-a-Lago.

Una dintre prezentatoarele emisiunii The View, Alyssa Farah Griffin – un program TV considerat favorabil democraților -, a pus de altfel punctul pe i și a afirmat că descoperirea documentelor clasificate la Penn Biden Centre este un „câștig uriaș” pentru Donald Trump, adăugând că acest lucru „va ucide” cazul de la Mar-a-Lago.(https://www.foxnews.com/media/the-view-host-declares-biden-document-scandal-huge-win-for-trump-kills-mar-a-lago-case)

„Absolut nimănui nu o să-i placă această abordare, dar o voi face oricum,” a spus Griffin. „Vreau să fie clar că faptele sunt diferite de cazul Trump, totuși cred că acesta este o victorie uriașă pentru Trump. Pentru că, dacă ești Merrick Garland, care este deja extrem de precaut și nu vrea să încalce precedentul de lungă durată al al neinculpării unui președinte, este foarte greu de susținut că Donald Trump ar trebui să fie acuzat pentru asta, deși faptele sunt diferite, când (republicanul) poate argumenta, ‘ei bine, acum și vicepreședintele a luat acasă documente clasificate.’ Cred că asta (actele găsite la Biden) anuleaza cazul” lui Trump.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...