Scandal internațional! Olandezii, revoltați de greșeala României în cazul furtului tezaurului dacic!

Fostul director al Muzeului Naţional de Istorie a României a anunțat că olandezii nu vor mai furniza autorităților române informații cu privire la furtul pieselor din tezaurul dacic. Motivul ar fi deconspirarea de către Ministerul Culturii din România a unor date sensibile din contractul privind organizarea expoziţiei „Dacia! Empire of Gold and Silver” la muzeul Drents, din Assen.

Ernest Oberländer-Târnoveanu a precizat că partea olandeză a luat această decizie pentru că informațiile furnizate de autoritățile române nu fac altceva decât să le ofere un avantaj autorilor jafului, care acum ar putea șantaja mai ușor poliția.


„Hoții pot să șantajeze mai uşor”

„Colegii olandezi au comunicat echipei de curieri care a plecat să demonteze şi să repatrieze expoziţia că, din momentul în care noi am dezvăluit date confidenţiale din contract, date care măresc presiunea asupra anchetatorilor, nu mai oferă date despre anchetă.

Acum hoţii ştiu nu numai că au furat nişte piese importante, dar au şi o idee de ordin de mărime care le permite să şantajeze mai uşor”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Nu era nevoie de o Hotărâre de Guvern

Fostul director al Muzeului Naţional de Istorie a României a respins acuzațiile Corpului de control al prim-ministrului, care a transmis că MNIR avea nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru a duce piesele din tezaurul dacic la expoziție.

„Hotărârea de Guvern este necesară doar atunci când la realizarea expoziţiei colaborează mai multe autorităţi şi instituţii.

Această expoziţie nu s-a făcut decât prin participarea Muzeului Naţional de Istorie împreună cu partenerii lui, dar partea propriu-zisă de resurse umane şi financiare au fost date de MNIR.

Aceste hotărâri de Guvern au fost folosite pentru expoziţii foarte importante pe care Guvernul României a vrut să le facă pentru evenimente importante de natură politică, parteneriate strategice”, a precizat acesta.

În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, din muzeul Drents, din Assen, Olanda, au fost sustrase coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din tezaurul dacic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *