Scădere alarmantă a populației, în Republica Moldova. Problema arătată de datele oficiale

Scădere importantă a populației din Republica Moldova într-un timp foarte scurt, după cum arată datele oficiale. Față de anul trecut, în Basarabia trăiesc cu 69.000 de cetățeni mai puțini. În 2023, totalul era de 2.423.300 de persoane, iar în prezent, scăderea este de 69.000 de persoane, adică un procent de 2,8%, conform autorităților.

După cum arată datele Biroului Național de Statistică, scăderea populației a fost mai pronunțată în mediul rural – cu 3,6% mai puțin comparativ cu anul 2023, iar în mediul urban – cu 1,6 % mai puțin, se arată în datele prezentate astăzi de Biroul Național de Statistică.

Ca și în anii precedenți, scăderea numărului populației a fost influențată în mare parte de migrație. În anul 2022 aceasta a înregistrat valoarea de -63,6 mii de persoane, conform datelor precizate, iar în anul 2023 de -59,6 mii de persoane, conform estimărilor provizorii.
Republica Moldova, populație în scădere în ultimul an

Numărul persoanelor în vârstă ce sunt apte de muncă este cel mai mare în municipiul Chișinău. Tot aici numărul persoanelor vârstnice este cel mai mic comparativ cu celelalte regiuni.

În UTA Găgăuzia se înregistrează cea mai mare pondere a persoanelor tinere 0-15 ani sau fiecare al cincilea locuitor al acestei regiuni.

Ponderea populației vârstnice (60/63 ani) a crescut în toate regiunile de dezvoltare față de anul 2023.

Cele mai mari creșteri ale ponderii persoanelor vârstnice se atestă în Regiunea Centru și Regiunea Sud. Populația feminină, la fel ca și în anii precedenți, continuă să fie cea dominantă în Basarabia.

După cum arată estimările, la începutul anului 2024, populația feminină a constituit 1.293.800 persoane sau 53,4% din populația țării. Totodată, populația masculină a reprezentat 1.129.500 de persoane sau 46,6% din populația țării.

În toate raioanele Republicii Moldova, în mod tradițional, numărul femeilor îl depășește pe cel al bărbaților.

Cel mai pronunțat ecart de gen în favoarea femeilor se observă în raioanele: Cimișlia, Basarabeasca și municipiile Chișinău și Bălți, unde la 100 de femei revin mai puțin de 85 bărbați, conform tvn.md.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *