Sateliți din…lemn? Cercetătorii japonezi au anunțat un proiect cu potențial revoluționar

Compania japoneză Sumitomo Forestry a anunțat un proiect comun desfășurat alături de Universitatea din Kyoto pentru a testa ideea utilizării lemnului drept componentă în construcția de sateliți, relatează Phys.org.

Ca parte a anunțului, oficiali ai companiei le-au declarat reporterilor că lucrările la proiect vor începe cu experimente menite să testeze diferite tipuri de lemn în medii extreme.

Unele dintre componentele importante din majoritatea sateliților includ aluminiu, kevlar și aliaje de aluminiu – materiale capabile să reziste atât la temperaturi extreme, cât și la bombardarea constantă a radiațiilor cosmice.

Însă aceste caracteristici înseamnă și că sateliții rămân pe orbită mult timp după ce durata lor de funcționare s-a încheiat, ducând astfel la înmulțirea gunoiului spațial care orbitează planeta.

Potrivit Forumului Economic Mondial, în prezent există aproximativ 6.000 de sateliți care înconjoară Pământul, dar doar 60% dintre aceștia sunt încă în uz.

Unii experți prognozează că aproape 1.000 de sateliți vor fi lansați în spațiu în fiecare an în deceniul următor. Având în vedere durata lor de viață, asta ar însemna mii de sateliți „morți” care vor orbita planeta în următorii ani.

Aceste resturile spațiale reprezintă o amenințare semnificativă pentru alți sateliți (toți se deplasează cu mii de kilometri pe oră) și pentru misiunile spațiale cu echipaj, majoritatea comunității spațiale fiind de acord că gunoiul din jurul planetei devine o problemă tot mai serioasă.

Și există mai multe vești proaste: s-a descoperit că aluminiul folosit în sateliți se sparge atunci acesta reintră în atmosferă, creând sute sau mii de particule minuscule de alumină care plutesc în atmosfera superioară timp de mulți ani, creând posibile probleme pentru mediu.

Cercetătorii japonezi speră să reușească să înlocuiască aceste materiale cu unele din lemn. Avantajul major al folosirii lemnului în construirea sateliților este că acesta arde complet la reintrarea în atmosferă.

 » sursa: hotnews.ro