ROPRES

Salariul minim va crește de la 1 octombrie la 3.300 de lei, iar în construcții ajunge 4.500 de lei

Distribuiți acest articol!

Ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că salariul minim pe economie va creşte de la 1 octombrie la 3.300 de lei, iar cel din construcţii la 4.500 de lei.

El a fost întrebat la Antena3 dacă salariul minim va creşte de la 1 octombrie.

”Salariul minim va creşte, la 3.300 de lei, cel puţin! Şi în construcţii de la 4.000 de lei la 4.500 de lei”, a promis Câciu, citat de News.ro.

Acum salariul minim pe economie este de 3.000 de lei brut.

Ministrul a fost întrebat şi despre creşterea salariului minim la 1 ianuarie 2024, dar a spus că nu a existat această discuţie deocamdată, urmând o evaluare şi o consultare cu mediul de afaceri.

Despre pensii, Adrian Câciu a promis că, ”aşa cum au discutat la Bruxelles, vor să vină cu noua lege a pensiilor până la sfârşitul acestui an”.

”De la 1 ianuarie 2024, să avem o nouă lege a pensiilor”, a arătat Câciu, care subliniază că prioritatea este eliminarea inechităţilor.

”Dacă pensionarii suferă de ceva, de o nedreptate, este faptul că există pensii inegale la muncă egală, ca să spun aşa”, a menţionat Câciu, precizând că ministrul Muncii are deja pe masă mai multe variante.

În ciuda marilor probleme de deficit cu care se confruntă Guvernul, ministrul de Finanţe vorbeşte de o creştere de 2 cifre a pensiilor de la 1 ianuarie 2024, an cu 4 rânduri de alegeri. Marcel Boloş a anunţat, marţi, că „sunt bani pentru creşterea pensiilor”.

„Noi am luat în calcul şi am făcut toate proiecţiile bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde lei”.

Ministrul nu s-a hazardat să facă promisiuni, pentru că decizia finală aparţine coaliţiei, însă a vorbit şi despre un procent cu care ar putea fi majorate toate pensiile anul viitor. Şi este vorba despre o majorare mai substanţială ca în 2023. Chestionat dacă procentul va fi în jur de 14%, ministrul a confirmat: „Da, dar aici este un calcul estimativ în acest moment”.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...