Rusia, slăbită de atacuri teroriste și de războiul din Ucraina. Ce îl distrage în prezent pe Putin

Multiple atacuri coordonate au făcut cel puțin 20 victime în două orașe din republica autonomă rusă Daghestan, majoritar musulmană. Terorișii au tras la întâmplare pe străzi și în două biserici și două sinagogi.

Majoritatea morților sunt polițiști, dar a fost ucis cu brutalitate și un preot ortodox. Potrivit presei, printre atentatori s-au numărat fiii unui responsabil local și un luptător MMA, cunoscut în Daghestan.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

A fost surprins momentul în care teroriștii au deschis focul pe o stradă din Mahachkala, capitala Daghestanului. Era însă doar una dintre țintele atentatului. În același timp actionau și alte grupuri de atacatori, atat în Capitală, cat și în orașul Derbent.

Clare Sebastian, corespondet CNN: „Se pare că lăcașurile religioase au fost principalele ținte. Două sinagogi au fost atacate în cele două orașe. De asemenea, o biserică (ortodoxă) în Derbent și alta în Mahachkala”.

Ca să facă față asaltului, autoritățile locale au trimis în stradă efective impresionante de trupe, de la unități speciale până la blindate. După ore de lupte, atacatorii au fost uciși ori au reușit să fugă. Unii erau cunoscuți pentru legături cu gruparea teroristă Stat Islamic.
Ucraina, atac uriaș în Crimeea

Serghei Melikov, guvernator al regiunii Daghestan: „Faza activă a operațiunilor din Mahachkala și Derbent este încheiată. Vom continua investigațiile și perchezițiile până când îi vom identifica pe toți membrii acestor „celule adormite”, care au fost activate acum”.

Clare Sebastian, corespondet CNN: „Nu sunt vești bune pentru președintele Putin, care este distras și acaparat de războiul purtat împotriva Ucrainei, ceea ce înseamnă că stabilitatea internă ar fi cu atât mai prețuită în acest moment”.

Mai ales că ucrainenii au dat în ultimele ore mai multe lovituri semnificative forțelor ruse. Duminică seară, Kievul a lansat rachete ATACMS asupra unei baze militare din Crimeea, unde activa un centru de comunicații esențial pentru apărarea antiaeriană rusească din regiune.

Tot duminică, explozii în succesiune rapidă au provocat panică pe o plajă din Sevastopol. Acolo au căzut resturi ale unor rachete ucrainene ce vizau locul de unde rușii lansează atacuri asupra Ucrainei.

Au murit cel putin cinci oameni, inclusiv copii.

Între timp, occidentalii au luat noi decizii de sprijin pentru armata Kievului. Italia a anunțat că va livra Ucrainei rachete cu rază lungă Storm Shadow, cu permisiunea să le folosească pe teritoriul Rusiei. Până acum, dintre marile puteri europene, doar Germania nu a trimis rachete cu rază lungă Ucrainei, dar asta s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Potrivit Wall Street Journal, sabotori ruși ar fi în spatele unui incendiu la o uzină germană care produce piese și echipamente și pentru apărarea antiaeriană.