Rusia și Ucraina se acuză reciproc în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la situația de la centrala Zaporojie

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc, din nou, cu privire la punerea în pericol a centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), într-o reuniune a Consiliului de Securitate de marț. Secretarul general ONU a cerut reprezentanților celor două țări să oprească orice activitate militară în perimetrul centralei nucleare.

„Forţele armate ucrainene continuă practic zilnic să bombardeze teritoriul centralei nucleare, provocând un risc real de accident radioactiv cu consecinţe catastrofale pentru continentul european pe ansamblu”, a declarat ambasadorul rus Vasili Nebenzia, la solicitarea căruia a fost convocată această reuniune a Consiliului de Securitate.

De asemenea, el a cerut Occidentului „să înceteze să-şi mai acopere protejatul ucrainean’. ‘Avem impresia că colegii noştri trăiesc într-o realitate paralelă în care armata rusă bombardează chiar ea centrala pe care o apără”.

Acesta nu a explicat însă ce caută soldaţii ruşi cu echipamente militare şi muniţii în perimetrul centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, din moment ce preşedintele rus Vladimir Putin chiar şi în ultimele sale declaraţii referitor la campania din Ucraina a susţinut că armata rusă luptă doar în Donbas, adică în estul acestui stat, nemaivorbind de faptul că prin însăşi prezenţa lor nişte trupe înarmate creează o situaţie periculoasă la o centrală nucleară, remarcă publicaţia ucraineană Glavkom.

„Nimănui nu-i trece prin cap că Ucraina şi-ar putea lovi propria centrală nucleară, creând un risc enorm de catastrofă nucleară pe propriul ei teritoriu”, a reacţionat ambasadorul ucrainean la ONU, Serghei Kisliţa, acuzând Rusia de ‘şantaj’.

Acesta a spus că Rusia are încă o dată „obrăznicia” să convoace o reuniune a Consiliului de Securitate și să discute despre propriile provocări și propriile acțiuni teroriste.

Ambele ţări dau asigurări că ambele sunt pregătite să permită accesul unei echipe de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) la centrală, dar deplasarea acestei misiuni în continuare nu a putut fi programată.

„Este într-adevăr important ca această misiune să aibă loc astfel încât comunitatea internaţională să poată vedea realitatea şi nu o piesă de teatru rusesc”, a afirmat Serghei Kisliţa. Omologul său rus a spus că şi el speră ca AIEA ‘să poată confirma realitatea situaţiei’, potrivit AFP.

Activitatea militară din perimetrul centralei trebuie să înceteze

Secretarul general adjunct al ONU, Rosemary Di Carlo, a punctat că este necesar ca cele două țări să înceteze orice fel de activitate militară în jurul centralei, în condiţiile în care militari ruşi staţionează în continuare cu tot cu echipamente chiar în interiorul acesteia.

În acest context, DiCarlo a reluat o declaraţie a secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, care a calificat orice atac asupra centralei drept ‘sinucigaş’ şi a lansat un apel la ‘bun simţ’ pe fondul ‘informaţiilor aproape zilnice cu privire la incidente alarmante’ la această centrală.

La solicitarea Washingtonului, Parisului şi Londrei, o altă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU este prevăzută pentru miercuri dimineaţă, dedicată celor şase luni scurse de la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.