ROPRES

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea Centralei Zaporojie. Kremlinul cere o reacție internațională

Distribuiți acest articol!

În timp ce experții ONU inspectează Centrala nucleară de la Zaporojie, după atacurile intense de sâmbătă și duminică, Kiev și Kremlin se acuză reciproc. Rusia a solicitat, luni, o reacție imediată și cere marilor puteri să se asigure că Kievul încetează atacurile. În paralel, ucrainienii spun că responabili de bombardamentele asupra celei mai mari unităţi energetice atomice din Europa sunt forțele ruse. Între timp, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică avertizează că există riscul unei catastrofe, notează Reuters.

“Cerem tuturor ţărilor din lume să îşi folosească influenţa astfel încât forţele armate ucrainene să înceteze”,a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, după ce, luni, Kremlinul a susţinut că Ucraina a bombardat de mai multe ori centrala nucleară Zaporojie. “Asta nu poate decât să provoace îngrijorare”, a mai spus Peskov. Centrala, aflată sub controlul forţelor ruse, a fost din nou ţinta unor noi bombardamente sâmbătă și duminică.

Ucraina i-a acuzat de aceste noi atacuri pe ruşi, iar Reuters menționează că nu a fost în măsură să verifice în mod independent care din părţi este răspunzătoare de atac. Între timp, la Centrala nucleară din Zaporojie a sosit o echipă de experți ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a verifica pagubele în urma atacurilor din weekend, pe care șeful AIEA, Rafael Grossi, le-a catalogat drept inacceptabile. Verificările experților ONU ar putea fi însă împiedicate. Operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a spus că vor exista restricții la ceea ce ar putea echipa AIEA să inspecteze.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...