Rusia își schimbă părerea despre România și cataloghează drept neprietenoasă expulzarea diplomatului rus

Moscova consideră decizia Bucureștiului de a expulza un diplomat rus ca fiind neprietenoasă și își rezervă dreptul de a „lua măsuri relevante ca răspuns”, a declarat luni ambasadorului rus în România Valery Kuzmin.

Iulian Chifu, analist în politică externă, a comentat incidentul, în cadrul emisiunii ȘTIU. El susține că expulzarea diplomatului rus nu are nicio legătură cu Cehia, iar Valery Kuzmin „ar trebui să fie mai cumpătat”.

Iulian Chifu: „Expulzarea nu are nicio legătură cu Cehia. E și un element de solidaritate, dar pe un element faptic evident. Se transmite pe căi diplomate că un spion a fost prins, să-l ia acasă. Fiind a doua, a treia, cincea oara, există o stare de exasperare generală între ambasade. Nu a început de la cehi, ci de la italieni și bulgari. Se poate lega și de mutarea trupelor lângă granița cu Ucraina. E o decizie care vizează comportamentul Rusiei în alte state. Domnul Kuzmin ar trebui să fie mai cumpătat, s-a întâmplat în domnia sa ca un spion să fie prins și expulzat.”