Rusia, din ce în ce mai amenințătoare în conflictul cu Ucraina. Putin a invitat Belarusul să participe la exercițiile cu arme nucleare

Într-o declarație menită să atragă atenția comunității internaționale, ministrul de externe adjunct al Federației Ruse, Serghei Riabkov, a avertizat că Rusia este obligată să-și întărească capacitățile nucleare în fața unei presupuse „traiectorii de escaladare” din partea adversarilor săi occidentali.

Riabkov a afirmat că „nu sunt schimbări în această privință”, referindu-se la doctrina nucleară a Rusiei, dar că „modul în care documentele de bază în acest domeniu sunt legate de nevoia de a asigura propria noastră securitate constituie un subiect de analiză constantă”, conform Reuters.

„Îi atenţionăm pe oponenţii noştri că traiectoria lor de escaladare ne pune în faţa necesităţii de a întreprinde paşi care înseamnă de fapt întărirea măsurilor noastre de descurajare”, a adăugat adjunctul ministrului rus de externe.

Ca parte a acestor eforturi, Moscova a anunţat la începutul acestei săptămâni exerciţii cu implicarea armelor nucleare tactice ale Rusiei, a mai spus Riabkov, conform Reuters.
Republica Belarus, parte din exercițiile cu arme nucleare

În timp ce Riabkov făcea aceste declarații, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Republica Belarus va participa la exercițiile cu arme nucleare tactice în desfășurare în apropierea Ucrainei, pe care şeful Kremlinului le-a ordonat ca răspuns la ceea ce el a numit provocările şi ameninţările Occidentului, informează EFE.

Putin a subliniat că, dată fiind prezența armelor nucleare nestrategice pe teritoriul Belarusului, este oportună participarea acestuia la exerciții.

„Având în vedere că pe teritoriul Belarusului sunt desfășurate arme nucleare nestrategice, am propus cu această ocazie prietenilor şi aliaţilor noştri (…) să participe la una dintre fazele acestor exerciţii”, a declarat el.

Forțele belaruse, care au primit arme nucleare tactice ruse după începerea conflictului din Ucraina, sunt așteptate să se alăture manevrelor în a treia fază.

„Ordine în acest sens au fost deja emise către Ministerul Apărării şi Statul Major”, a spus președintele rus.

Putin a mai precizat, în decursul zilei de joi, că exercițiile cu arme nucleare tactice nu sunt neobișnuite și fac parte din planificarea militară obișnuită.

„Nu este nimic neobişnuit aici, aceasta este o muncă planificată”, a declarat el, conform Reuters.

Această decizie vine în contextul în care forțele armate din Belarus au început o inspecție surpriză a forțelor nucleare tactice la ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko. Ministrul apărării din Belarus, Viktor Hrenin, a specificat că aceste exerciții au un caracter defensiv și urmăresc revizuirea pregătirii pentru luptă a unei divizii de sisteme de rachete tactice Iskander și a unei escadrile de avioane Su-25, capabile să transporte arme nucleare tactice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în conferinţa de presă telefonică zilnică de luni că exerciţiile sunt un răspuns la afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron şi ale altor înalţi oficiali britanici.

„Au vorbit despre dorinţa şi chiar intenţia de a trimite contingente militare în Ucraina, adică de a pune faţă în faţă soldaţi ai NATO şi militari ruşi. Aceasta este o nouă spirală de escaladare a tensiunii. Este fără precedent şi necesită o atenţie specială şi măsuri speciale”, a spus el.

Mai mulți oficiali ruși au sugerat utilizarea armelor nucleare tactice pe teritoriul ucrainean, opunându-se în același timp posibilei plasări de astfel de arme de către SUA în Regatul Unit, potrivit agenției EFE.