Rusia continuă să nu mai poată de grija României. ”Va fi o nebunie”

Atacurile Rusiei la adresa României au devenit aproape zilnice, indiferent de subiect și context. Vineri, Serghei Lavrov a vorbit iar despre o închipuită unire a României cu Moldova și despre ”nebunia” conducerii de la Chișinău.

România apare din ce în ce mai des pe agenda Kremlinului, care nu scapă nicio ocazie pentru a ataca direct sau tangențial Bucureștiul și pe români.

Vineri, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a vorbit iar despre o unire între România și Republica Moldova pe care doar rușii o văd, prilej inventat pentru a acuza apoi ”nebunia” Chișinăului asupra unei chestiuni care nu exista înainte de a fi rostită de Moscova.

Practic, a devenit ceva sigur pentru Rusia lui Vladimir Putin că România se va uni cu Moldova, iar asta este transmis pe cele mai înalte canale oficiale.

”Ministrul rus de externe consideră că guvernul moldovean este dornic să se unească cu România și să obțină câteva oportunități suplimentare”, a transmis oficiosul de stat TASS, care preia un interviu dat de Lavrov pentru ziarul Izvestia, cu titlul ”Încercarea de a rezolva problema transnistreană prin mijloace militare, o nebunie a Chișinăului”.

Lavrov vorbește direct despre intenția Moldovei – cel mai neajutorat stat din Europa, conform oricărei abordări de bun simț- ”de a rezolva problema Transnistriei prin mijloace militare”.

De asemenea, personajul ignorat de diplomația lumii civilizate readuce în discuție unirea României cu Moldova, urmată imediat de o presupunere devenită instantaneu stare de fapt, pe baza căreia să arunce apoi amenințările specifice rușilor.

Rusia amenință Moldova că va deveni ca Ucraina

”Guvernul Republicii Moldova trebuie să realizeze că orice încercare de a rezolva problema Transnistriei prin mijloace militare va fi un act nesăbuit, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat cotidianului Izvestia.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a spus că urmează să organizeze un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană fără Transnistria.

Se pare că sunt dornici să se unească cu România și să obțină niște oportunități suplimentare prin aceasta. Poate că mizează pe rezolvarea problemei transnistrene prin mijloace militare. Va fi un act nesăbuit din partea conducerii moldovenești. Cred că trebuie să înțeleagă acest lucru, sau acest lucru ar trebui să li se explice clar”, transmite sursa citată.

Oficialul Kremlinului reia apoi amenințarea preferată a Moscovei la adresa Moldovei, despre care spune că va deveni ca Ucraina dacă îndrăznește să se rupă de Rusia.

”El a menționat că Guvernul Republicii Moldova a respins numeroase invitații din partea Rusiei și Transnistriei de a relua discuțiile 5+2. „Se pare că Moldova a decis să lase Transnistria în urmă”, a spus el.

Înaltul diplomat rus a continuat spunând că președintele în exercițiu, Maia Sandu, s-a angajat în politica de „rupere a legăturilor cu Federația Rusă”.

Lavrov a deplâns că guvernul Moldovei nu a învățat lecții din ultimele evenimente din Ucraina. În cuvintele sale, NATO a transformat Ucraina în instrumentul său de agresiune împotriva Rusiei. Acum? ei vor să facă la fel cu Moldova, a adăugat el”, se încheie articolul publicat vineri de TASS.