Rusia condamnă Google și Meta la amenzi-record

Rusia a condamnat Google și Meta la amenzi-record în valoare de 87 și, respectiv, 23 de milioane de euro, din cauză că nu au suprimat conținuturi ”interzise”, semnul unei presiuni tot mai mari în această țară asupra giganților în domeniul dgital, relatează AFP.

În ultimii ani, autoritățile ruse și-au consolidat neîncetat controlul asupra Internetului – ultimul spațiu în care voci critice la adresa Kremlinului se exprimă în continuare cu o anumită libertate, arată news.ro.

Ele sancționează cu regularitate marile întreprinderi în domeniul digital, mai ales străine, pe care le acuză de faptul că nu șterg conținuturi pe care le consideră ”periculoase” pentru mnori sau legate de opoziție.

CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Amenzile în valoare de 7,2 miliarde de ruble (87 de milioane de euro) și 1,9 miliarde de ruble (23,8 milioane de euro) aplicate Google și Meta, firma-mamă a Facebook, sunt însă fără precedent prin suma lor.

Serviciul de presă al tribunalelor din Moscova a anunțat că giganții californieni au fost găsiți vinovați de ”recidivă”. Ei au fost condamnați de această dată, pentru prima oară, la o amendă calculată pe baza veniturilor pe care le realizează în Rusia.

”Jandarmul” rus al telecomunicațiilor Roskomnadzor afrmă într-un comunicat că, aceste conținuturi interzise alimentează ”ura religioasă”, conțin informații ”nefiabile” sau periculoase pentru mnori sau promovează ”organizații teroriste sau extremiste”.

CITEȘTE ȘI Biofarm – în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Potrivit Roskomnadzor, rețelele de socializare Facebook și Instagram, proprietatea Meta, înregistrează peste 2.000 de conținuturi interzise în Rusia. În cazul Google este vorba despre 2.600 de astfel de conținuturi.

 » Aflați mai multe informații aici.