Rusia a transmis Ucrainei un document cu „formulări perfect clare” în cadrul negocierilor de pace. Peskov: „Mingea se află acum în terenul Kievului”

Moscova a acuzat miercuri Kievul că dă înapoi de la angajamentele pe care le-a luat în timpul discuţiilor de pace, precizând că acest lucru are consecinţe negative asupra negocierilor, scrie Agerpres, care preia Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai anunțat că Rusia a transmis Ucrainei un document cu „formulări perfect clare”, care așteaptă un răspuns.

Dmitri Peskov a afirmat că ritmul negocierilor lasă de dorit şi că mingea se află acum în terenul Kievului, după ce echipa de negociatori a Moscovei a transmis părţii ucrainene acest document. „Președintele (Vladimir Putin, n.r.) a spus că partea ucraineană se retrage întotdeauna din acordurile obținute anterior, că își retrage propriile cuvinte. Acest lucru are consecințe foarte rele în ceea ce privește eficiența negocierilor. În prezent, părții ucrainene i s-a prezentat proiectul nostru de document care include formulări perfect clare. Mingea este în terenul lor, noi așteptăm un răspuns”, a declarat Peskov, adăugând că termenul de răspuns rămâne la latitudinea părții ucrainene, potrivit agenției ruse de stat TASS. „Am spus-o în repetate rânduri – că ritmul de lucru al părții ucrainene lasă mult de dorit -, iar ucrainenii nu dau dovadă de o mare dorință de a intensifica procesul de negociere”, a mai spus purtătorul de cuvânt al președinției ruse. Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că Rusia a pierdut deja încrederea în negociatorii ucraineni. „Din partea biroului, care îşi spune preşedinte al Ucrainei şi este înzestrat cu prerogativele corespunzătoare, a fost formulată o cerere de negociere. Rusia nu a refuzat această cerere. În continuare a început, ca de obicei, în sens literal şi figurat, circul din partea regimului de la Kiev: ba vin, ba nu vin, ba participă, ba nu participă”, a spus Zaharova, citată de TASS.

În replică, portalul ucrainean Obozrevatel remarcă faptul că Moscova nici măcar atunci când au avut loc negocieri – indiferent de locul în care s-au desfășurat acestea – nu a „catadicsit” să oprească atacurile armatei ruse pe teritoriul Ucrainei.

Șeful diplomației ruse a mai spus că, în această etapă a „operaţiunii speciale” din Ucraina, Moscova ia în considerare posibilitatea de a folosi doar arme convenţionale, lăsând să se înţeleagă că în alte etape le-ar putea utiliza.

Negociatorul-şef al Ucrainei a declarat marţi că este greu de spus când se vor relua discuțiile de pace cu Rusia, care a lansat o nouă ofensivă în Donbas.