Rusia a prezentat presei internaționale noua sa bază militară de la Polul Nord

Armata rusă a permis accesul unui grup media internaţionale la baza sa „Arctic Clover” („Trifoiul Arctic”) din arhipelagul Franz-Joseph. La 600 km de Polul Nord, pe un teritoriu de peste 14.000 mp, soldaţii ruşi au construit pe ruinele unei foste baze sovietice un complex capabil să funcţioneze autonom aproape un an şi jumătate, în formă de trifoi vopsit în culorile steagului rus: alb, albastru şi roşu.

Baza este dotată cu o staţie de epurare şi de încălzire a apei, o centrală electrică, dar şi o clinică, o sală de sport, un cinematograf, o saună şi o biserică. Toate sunt legate prin tuneluri încălzite care le permit celor 150 de militari să nu iasă în frigul polar decât în caz de necesitate.

„Putem compara acest complex cu o staţie spaţială, singura diferenţă fiind că el nu se află pe o orbită circumterestră, ci în deşertul arctic”, afirmă generalul Igor Ciurkin, şeful comandamentului pentru apărare antiaeriană din cadrul Flotei Nordului, în subordinea căreia se află baza.

Baza dispune de asemenea de un sistem de apărare de coastă dotat cu rachete Bastion, cu o rază de acţiune de 360 km, care şi-a demonstrat „fiabilitatea” în condiţiile meteorologice extreme din Arctica, potrivit comandantului Balabek Eminov.

În această regiune strategică, bogată în hidrocarburi şi menită să joace un rol în creştere în comerţul mondial datorită schimbărilor climatice şi topirii gheţii, interesele Kremlinului contravin celor ale altor ţări, între care şi SUA.