ROPRES

Rusia a implantat agenți secreți în Ucraina cu mult înainte de invazie (anchetă Reuters)

Distribuiți acest articol!

O investigație aprofundată realizată de agenția de știri Reuters a scos la iveală dovezi ale unei operațiuni de lungă durată a Kremlinului de a se infiltra statul ucrainean cu agenți secreți, potrivit Sky News.

Cinci persoane care au cunoștință despre pregătirile Moscovei au declarat că planificatorii de război ai lui Vladimir Putin credeau că Rusia ar avea nevoie doar de o forță militară mică și de câteva zile pentru a-l forța pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să fugă.

Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că Rusia avea agenți în sectoarele ucrainene de apărare, securitate și aplicare a legii până în momentul invaziei.

O altă sursă a declarat pentru Reuters că agenții ruși au fost trimiși anul trecut la uzina nucleară de la Cernobîl pentru a mitui oficialii și pentru a pregăti o preluare fără vărsare de sânge.

Documente judiciare și mărturii arată că șeful securității de la Cernobîl, Valentin Viter, se află în detenție și este anchetat.

Un extras din registrul de stat al anchetelor preliminare arată, de asemenea, că Viter este suspectat de trădare – deși avocatul său spune că acest lucru este nefondat.

Surse care cunosc planurile Kremlinului au declarat, de asemenea, pentru Reuters că Moscova mizează pe activarea unor agenți adormiți în interiorul aparatului de securitate ucrainean.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...