Rusia a declanşat o ofensivă în regiunea ucraineană Harkov. Trupele Moscovei avansează terestru cu blindate în încercarea de a crea o zonă-tampon. Kievul trimite întăriri şi evacuează civili

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon, a declarat o sursă militară ucraineană de rang înalt, citată de Reuters.

Forţele de ocupaţie ruseşti şi-au intensificat activitatea în regiunea Harkov, iar acolo au loc lupte. Asaltul deschide un nou front în războiul de mai bine de doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, care s-a concentrat până acum în special în zonele din estul şi sudul ţării, după ce o contraofensivă ucraineană a respins şi a alungat, în primul an al războiului, forţele ruseşti din nordul ţării, inclusiv din regiunea capitalei Kiev.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat vineri că a trimis întăriri militare pentru a ajuta la respingerea atacurilor ruseşti în zonele de frontieră din regiunea Harkov, în nord-estul ţării. Ministerul a confirmat că trupele ruseşti au încercat să pătrundă cu vehicule blindate la primele ore ale dimineţii, dar susţine că deocamdată eforturile Moscovei au fost respinse. Luptele din zonele de frontieră din regiunea Harkov au continuat, iar Kievul a trimis mai multe forţe în zonă ca întăriri, a declarat Ministerul Apărării.

„În jurul orei 5 a.m., a existat o încercare a inamicului de a străpunge linia noastră defensivă, sub acoperirea unor vehicule blindate”, a declarat ministerul. „Deocamdată, aceste atacuri au fost respinse; luptele de intensitate variabilă continuă”, a adăugat instituţia.

RUŞII VOR SĂ CREEZE O ZONĂ-TAMPON LA GRANIŢĂ

O sursă militară ucraineană de rang înalt, care a refuzat să fie numită, a declarat pentru Reuters că forţele ruseşti urmăresc să împingă forţele armate ucrainene până la 10 kilometri de graniţa cu Rusia şi că forţele Kievului încearcă să le reţină.

„Ocupanţii au intensificat bombardamentele în direcţia nordică. În primul rând, inamicul loveşte în oraşul Vovceansk”, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Harkov, Oleh Sîniehubov, care spune că bombardamentele cu lansatoare multiple de rachete şi artilerie au continuat pe tot parcursul nopţii şi că au existat încercări nereuşite ale unor grupuri subversive de a trece graniţa, scrie Ukrainskaia Pravda. Asaltul a început cu bombardarea intensă a localităţilor de frontieră din regiunea Harkov cu diferite mijloace de foc. În prezent, bombardamentele continuă, în special, în zona oraşului Vovceansk. De asemenea, sunt utilizate în mod activ sistemele de război electronic şi dronele. Potrivit sursei citate, au loc lupte în zona de frontieră a regiunii Harkov, ruşii încercând să intre într-o serie de localităţi de-a lungul graniţei.

SPIONAJUL UCRAINEAN SE AŞTEPTA LA ACEASTĂ OFENSIVĂ

În acelaşi timp, însă, ucrainenii spun că resursele disponibile folosite de inamic în acest moment nu sunt suficiente pentru un avans în adâncime.

Serviciile de spionaj ucrainene se aşteptau de mult la astfel de acţiuni ale inamicului, susţine Ukrainskaia Pravda.

„Sarcina întregii societăţi este să nu intre în panică, ci să îi ajute pe soldaţii noştri de pe linia frontului. Civilii din zonele de graniţă nu trebuie să intre în panică, ci să asculte apelurile autorităţilor locale, în special de evacuare”, au declarat sursele militare citate de publicaţia ucraineană.

Potrivit lui Tamaz Gambaraşvili, şeful administraţiei militare a oraşului Vovceansk, evacuarea populaţiei din oraş şi din localităţile învecinate din regiunea Harkov este în curs de desfăşurare. Autorităţile, poliţia şi voluntarii lucrează împreună pentru a ajuta oamenii să plece.

CE URMĂRESC RUŞII

Analiştii spun că asaltul asupra Vovceansk ar putea marca începutul unei încercări ruseşti de a crea o „zonă-tampon”, potrivit Associated Press. Vladimir Putin promisese să creeze o astfel de zonă la începutul acestui an pentru a stopa atacurile frecvente ale Ucrainei asupra Belgorodului şi a altor regiuni de frontieră ruseşti.

Ucraina declarase anterior că ştie că Rusia adună mii de trupe de-a lungul frontierei de nord-est, în apropierea regiunilor Harkov şi Sumî. În timp ce forţele Kremlinului au întrepins cea mai recentă ofensivă terestră în estul Ucrainei, oficialii serviciilor de informaţii ucrainene au spus că se aşteaptă ca forţele Kremlinului să atace şi în nord-est.

Deşi Rusia probabil că nu poate captura Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, ar putea constrânge Ucraina să trimită mai multe trupe în regiune, lăsând alte zone mai vulnerabile la atac, potrivit AP. De asemenea, forţarea autorităţilor ucrainene de a evacua civilii este posibil să creeze perturbări şi să deturneze resurse.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că luptele împotriva grupurilor ruseşti de sabotaj şi recunoaştere continuau şi după-amiază.

Ucraina a alungat trupele ruseşti din cea mai mare parte a regiunii Harkov în 2022, în primul an de război la scară largă, dar după ce a rezistat contraofensivei Kievului de anul trecut, forţele ruseşti au revenit în ofensivă şi avansează încet în regiunea Doneţk, mai la sud. Harkov rămâne totuşi o regiune deosebit de vulnerabilă din cauza proximităţii sale faţă de Rusia. Regiunea a fost frecvent vizată de lovituri aeriene care au provocat daune majore infrastructurii energetice.

După mai bine de doi ani de la invazie, Moscova are avantajul pe câmpul de luptă, iar Ucraina se confruntă cu o lipsă de forţe umane şi de stocuri de obuze de artilerie şi de apărare aeriană.