Ruptura tendonului ahilean. Ce spune un medic specialist de la Arcadia

Dr. Bogdan Dariciuc, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia:Tendonul ahilean este cel mai mare și mai puternic tendon din corpul uman, având ca origine mușchii gastrocnemieni și solear (grupul muscular gastro-solear) și inserție pe tuberozitatea calcaneană. Când se contractă, acești mușchi trag de tendonul ahilean ridicând călcâiul și coborând regiunea anterioară a plantei. Deși are o structură puternică, tendonul lui Ahile este vulnerabil la traumatisme ca urmare a alimentării limitate cu sânge și a presiunii ridicate la care este supus. De regulă prezintă un răspuns remarcabil la stres: exercițiile induc creșterea în dimensiuni a tendonului, iar sedentarismul sau imobilizarea determină atrofie rapidă.

Ruptura tendonului ahilean este mai frecvent întâlnită la bărbații între 30-40 de ani. Rupturile de tendon ahilean pot fi și parțiale sau complete. Atunci când tendonul este rupt complet, în articulația gleznei nu mai are loc flexia plantară. Rupturile complete sunt mai des întâlnite decât rupturile parțiale.

Factorii de risc care pot conduce la apariția rupturii tendonului ahilean sunt:

tendinita ahileană – slăbește tendonul;
afecțiunile cronice (care întrerup aportul sangvin): insuficiența renală cronică, hiperparatiroidismul, guta, artrita reumatoidă, diabetul zaharat, infecțiile și bolile metabolice;
injecțiile cu steroizi – „atleți de weekend” (weekend warrior).

De obicei poate apărea ca urmare a unui accident sportiv, dorsiflexie forțată. Pacientul relatează un pocnet/lovitură directă asupra tendonului aflat în contracție. În unele cazuri, ruptura poate fi precedată de tendinită care are ca efect slăbirea tendonului.

În cazul apariției rupturii tendonului ahilean pot apărea:

durere și impotență funcțională;
edem, echimoză post-traumatică, în funcție de momentul producerii traumatismului;
piciorul este menținut în ușoară flexie plantară și pronație;
atrofie musculară regională ce poate fi întâlnită în cazurile cronice;
la palpare se percepe întreruperea continuității tendonului ahilean;
testul Thompson este pozitiv pentru o ruptură completă când nu se poate face flexie plantară;

 » Aflați mai multe informații aici.