Românii vor putea alege vaccinul împotriva COVID: care sunt opțiunile

La câteva zile după certificarea utilizării celui de al doilea vaccin în Uniunea Europeană, românii vor putea alege soluția de imunizare.
Vaccinul anti-Covid de la compania Moderna a fost autorizat pentru distribuție și vaccinare pe teritoriul Uniunii Europene, iar primele 15.000 astfel de vaccinuri vor ajunge mâine în România. După vaccinul Pfizer-BioNTech, acesta este al doilea pentru care pot opta românii.
Întrebat dacă o persoană va putea alege singură cu ce vaccin să se imunizeze, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus că decizia va aparține personalului din centrele de vaccinare, iar „oamenii trebuie să înțeleagă că dozele livrate de Moderna sunt într-un număr incomparabil mai mic față de dozele livrate prin contractul cu Pfizer” .
Decizia nu va fi luată neapărat după disponibilitatea unui vaccin sau a unui alt vaccin, ci în funcție de contraindicații. Personalul medical din centrele de vaccinare va face evaluarea fiecărui caz în particular și va lua o decizie în timp real. De exemplu, vaccinul Moderna este indicat la persoanele cu vârstă peste 18 ani, în timp ce soluția de imunizare de la Pfizer este recomandată celor peste 16 ani, iar acesta este doar unul dintre criteriile de diferențiere.
Partea bună este că nu există date de siguranță sau eficacitate care să trădeze diferențe semnificative între cele două vaccinuri. Astfel, nu se justifică să alergi după un anumit vaccin pentru că este mai bun sau mai puțin bun,
„Trebuie să înțelegem că dozele livrate de Moderna sunt într-un număr incomparabil mai mic, față de dozele livrate prin contractul cu Pfizer, iar din acest punct de vedere, nu putem garanta acum că în fiecare centru de vaccinare vor exista cele 2 tipuri de vaccinuri. Tocmai pentru a diminua la maximum riscul de irosire a dozelor, foarte probabil vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele de vaccinare care au flux ridicat de persoane vaccinate”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare în România.
Ca un detaliu interesant, dacă vrei să te vaccinezi în România, nu trebuie să fii neapărat cetățean român și nici măcar să ai asigurare medicală. „Orice persoană care se află pe teritoriul României care vrea să se vaccineze se poate vaccina”, a mai spus oficialul. De asemenea, nu trebuie să te vaccinezi în apropierea adresei de domiciliu din buletin. Te poți vaccina la centrul cel mai apropiat de zona în care locuiești acum sau în apropierea locului de muncă.