Românii, lăsați fără case? Ce se întâmplă dacă nu plătesc facturile la curent

Românii care nu au bani să plătească facturile uriașe la curent riscă să rămână pe drumuri.

Deși regularizările venite chiar și pe ultimii 4 ani sunt ilegale și avocatul Adrian Cuculis le recomandă consumatorilor să facă reclamație la ANRE, pentru a cere suspendarea achitării facturilor, acesta avertizează că oamenii riscă să le fie scoase casele la vânzare, pentru neplată!

Ce se întâmplă dacă nu plătim facturile la curent

„Notificăm în scris furnizorul de energie și contestăm întinderea valorii facturii. Solicităm furnizorului de energie să pună la dispoziție metrologia contorului și verificăm cu indexul vechi dacă nu cumva apare o discrepanță. Dacă nu primim răspuns favorabil în maximum 15 zile, trimitem plângerea la ANRE la departamentul de protecție a consumatorului sau direct la ANPC.

Este posibil că ANRE, în condițiile proprii, să suspende dreptul furnizorului de a ne tăia energia electrică până la soluționarea cauzei. Deschidem o acțiune în instanță pentru anularea facturilor sau și, mai sigur, pentru anularea clauzelor abuzive din contract”, a explicat Adrian Cuculis.

„O mârșăvie națională”

Din păcate, cei care nu își achită facturile la curent riscă ca în termen de 30 de zile să le fie scoase la vânzare casele, avertizează același avocat.

El spune că, deși pare ireal, se petrece o „mârșăvie națională”: Facturile la energia electrică vă pot aruncă în stradă. Ce faci dacă nu poți să plătești factură și nu știi nici de ghidul de contestare? După 30 de zile, ai casă scoasă la vânzare fiindcă n-ai plătit curentul. Totul devine absurd și asta este posibil cu ajutoru legii.

Art. 42 alin.( 6^1) din legea din legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice arată că – Factură emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu. Trebuie să știți că fie că sunteți persoană fizică sau persoana juridică, aveți dreptul de a depune plângere la ANRE”, a declarat avocatul.

Ce rezolvă plângerea formulată la ANRE

„Dacă adresăm plângerea și către ANRE, fie că suntem persoană fizică sau juridică, până la soluționarea plângerii, se suspendă dreptul de executare silită împotriva noastră în conformitate cu regulile ANRE. Asta înseamnă că cel puțin până când nu se rezolvă plângerea de la ANRE, nu trebuie să plătim factură însă eu apreciez că vor adăuga penalități. Art. 102 indice 2 din legea 123/2012 arată foarte clar că: Pe perioada soluţionării plângerilor de către ANRE, efectele acţiunilor titularilor de licenţe/autorizaţii/atestate în domeniul energiei împotriva reclamanţilor sunt suspendate, în condiţiile stabilite de ANRE, cu excepţia celor care prin neaplicarea lor ar conduce la producerea unui prejudiciu iremediabil.

Va trebui să deschidem o acțiune în instanță pentru anularea facturilor sau și mai sigur pentru anularea clauzelor abuzive din contract. Acțiunea în instanță poate să fie deschisă și cerută pe calea ordonanței președințiale, inclusiv suspendarea efectelor a ceea ce înseamnă obligația de plată a facturii, asta doar dacă nu am apelat la ANRE. Practic, în instanță se cere metrologia, se verifică contractul de furnizare a energiei electrice din punct de vedere al clauzelor abuzive care permit modificarea tarifului la kwh și practic, în ceea ce privește pe consumator, poate să solicite inclusiv un raport de expertiză cu privire la contorul electric”, a mai adăugat Adrian Cuculis, potrivit b1tv.ro.