Românii buni de plată! Marcel Ciolacu anunţă planul de austeritate: „Există perioade în care statul nu își permite”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna viitoare, „până joi”, va fi publicat proiectul de OUG privind reducerea cheltuielilor bugetare.

„A doua OUG e pentru venituri mai mari din colectare. Așteptăm și de la ANAF o analiză. E o scădere de venituri și din cauza scăderii consumului. Dar pot să vă spun că nu vom intra nici în criză, nici în recesiune. România va avea până la sfârșitul anului o creștere economică”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a anunțat și eliminarea unor facilități, fără să precizeze la care facilități sunt vizate, însă el a fost întrebat despre facilitățile fiscale acordate sectorului IT.

Marcel Ciolacu a mai declarat că unele măsuri vor intra în vigoare de la 1 septembrie, altele de la 1 octombrie, altele de la 1 ianuarie 2024.

Sectoare economice întregi ar putea fi distruse de măsurile lui Ciolacu
„Există măsuri şi perioade în care statul îşi permite să vină cu anumite facilităţi. Există perioade în care statul nu-şi permite să vină cu anumite facilităţi, dar nu vor fi tăieri de facilităţi care vor duce la micşorări de salariu. În acele cazuri se măreşte salariul minim astfel încât să nu fie aceste pierderi. Înţeleg reacţia celor care au avut anumite facilităţi, înţeleg reacţia că se vorbeşte de aşa-zisele noi taxe, eu spun că nu sunt noi taxe. Este de fapt o reaşezare a climatului concurenţial corect într-un stat. Cum eu, personal, şi statul român nu va avea nici o milă faţă de cei care au fost implicaţi în fenomenul din centrele care vizau persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice sau copii, cred că în România este nevoie de un stat eficient. Am avut de a face, eu cel puţin, cu un stat represiv în ceea ce priveşte libertăţile cetăţeneşti şi nimeni cred că nu mai doreşte să întoarcă acolo, dar nici nu pot accepta comentarii că dacă nu face într-un anumit fel Guvernul, anumite categorii nu vom respecta legea. Pentru toată lumea este o condiţie clară: respectarea legii”, a mai susţinut Ciolacu.

Legat de intrarea în vigoare a acestor măsuri, Ciolacu a explicat că acest lucru este în funcţie de fiecare măsură.

„Sunt mai multe propuneri în funcţie de măsură: unele de la 1 septembrie, altele de la 1 octombrie, vor fi unele de la 1 ianuarie. Cert este că nu vor aduce dezechilibre macroeconomice sau crize sociale, vor fi nişte măsuri care, repet, vor aduce un climat concurenţial corect”, a mai spus premierul.

PNL şi PSD au ajuns la un acord privind reducerea numărului de şefi din administraţia publică, iar numărul de membri în Consiliile de Administraţie ar urma să scadă, afirmă surse guvernamentale, care precizează că reducerile de cheltuieli vor însemna în egală măsură reducerea numărului secretarilor de stat şi comasarea instituţiilor cu atribuţii similare. De altfel, luni, propunerea liderului PNL Nicolae Ciucă privind reducerea cheltuielilor în toate ministerele a fost agreată în şedinţa coaliţiei de guvernare, fostul premier apreciind că statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. O altă propunere referitoare la însăprirea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale şi de îmbunătăţire a colectării, a fost şi ea acceptată de cele două partide.