România, scena unei lovituri de stat. Comisia de la Veneția chemată să facă lumină
Decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale a transformat România într-un laborator al abuzurilor politice și juridice. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut intervenția Comisiei de la Veneția, un arbitru al democrației europene, pentru a analiza această anomalie care pune statul de drept sub semnul întrebării.
Comisia de la Veneția, organismul care separă statul de junglă de cel civilizat, este chemată să disecă mecanismele prin care alegerile din România au fost deturnate. Rolul său este vital, fiind gardianul standardelor democratice, dar această intervenție ridică o întrebare apăsătoare: cum s-a ajuns ca democrația din România să fie pusă în mâinile unui arbitru internațional?
Guvernul Ciolacu, acuzat de opoziție și societatea civilă de complicitate la această lovitură de stat modernă, tace vinovat. CCR, o instituție care ar trebui să apere Constituția, pare să fi fost transformată în instrument politic. În acest peisaj, Comisia de la Veneția devine ultima redută a democrației românești.
România, de 30 de ani membră a clubului european, pare să joace din nou rolul periferiei unde regulile sunt flexibile și drepturile cetățenilor sunt un simplu decor. Și totuși, poporul așteaptă. Așteaptă ca Europa să-i repună în drepturi. Însă, întrebarea rămâne: cât mai poate o națiune să supraviețuiască între promisiuni și trădări?