ROPRES

România îndatorată. Adrian Cătană (AUR) propune modificarea legii responsabilității fiscale: PSD și PNL să răspundă pentru zecile de miliarde de euro împrumutate

Distribuiți acest articol!

Datoria publică a României a crescut de la 35% (în anul 2020) la 50% din PIB, ajungând la 614,3 miliarde de lei, din care 336 miliarde lei este datoria în valută. Coaliția PNL-PSD se împrumută pentru a finanța măsuri ineficiente – creșterea pensiilor cu 15% pentru toți pensionarii, în loc să susțină investițiile și reducerea cheltuielilor bugetare. De ce neglijează politicienii aflați la guvernare situația economică și viitorul țării? Deoarece aceștia nu pot fi trași la răspundere.

Senatorul AUR Adrian Cătană a criticat dur atât PNL, cât și PSD pentru modul în care guvernează țara. Este inacceptabil ca acești politicieni să sacrifice viitorul României, împrumutându-se la dobânzi colosale pentru a susține cheltuielile bugetare. Senatorul AUR a precizat că, nu există nicio lege care să îi sancționeze pe cei care îi îndatorează pe români, cu excepția legii responsabilităţii fiscal – bugetare, al cărei procesul de aplicarea este însă sinuos, puținile sancțiuni pe care le prevede fiind dificil de pus în practică.

„ Cei care conduc astăzi România trebuie să poată fi traşi la răspundere pentru seninătatea cu care împrumută zeci de miliarde de euro şi îndatorează românii. Avem o lege a responsabilităţii fiscal – bugetare, nr. 69 din 2010, care nu are nicio prevedere referitoare la tragerea la răspundere a celor care au împrumutat, de exemplu, 23 miliarde euro în 10 luni, sumă pentru care s-au plătit dobânzi de peste 4 miliarde euro. Nu există nicio sancţiune legală pentru cei care iau aceste decizii de impact major asupra României, impuse cu zâmbetul pe buze şi cu o lejeritate de neînţeles.

PSD şi PNL scriu zilnic, filă cu filă, un manual de distrus România!

Fac împrumuturi peste împrumuturi, iar, dacă mâine pleacă de la guvernare, nimeni nu îi mai întreabă nimic. Nu există interes faţă de cheltuirea cu măsură a banului public şi nici explicaţii în faţa românilor despre acest subiect. Avem un guvern incapabil să treacă de nivelul de gradiniţă. Suntem unde suntem pentru că avem un guvern compus dintr-o mână de inconştienţi şi infatuaţi, care nu văd mai departe de propriile scăunele. Ce fac acum PSD şi PNL arată ca un manual de distrus România. Din păcate, vom avea ce să predăm generaţiilor viitoare la capitolul „AŞA NU SE FACE!”.

Puţinele sancţiuni prevăzute de actuala lege sunt greu de aplicat, mai ales în condiţiile în care o parte din ele trebuie constatate de persoane împuternicite de către ministrul Finanţelor şi cealaltă parte de către Curtea de Conturi. E ca şi cum hoţul trebuie să prindă hoţii! Este exclus ca ministrul să se amendeze pe sine însuşi pentru o proastă gestionare a banului public, iar contravenţiile sunt generale şi pe foarte puţine speţe. Însă, cel mai grav aspect este că nici nu se pune problema recuperării eventualului prejudiciu de la cei care ne pun gaj viitorul”, a declarat Cătană.

Senatorul AUR a mai spus că numai românii îi pot sancţiona la vot pentru toate împrumuturile făcute la dobânzi istorice, pentru incompetenţa şi ignoranţa cu care guvernează şi pentru lipsa completă de interes şi grijă faţă de cetăţeni.

Reamintim că, în doi ani de pandemie, datoria publică a crescut cu 204 miliarde de lei (anii 2020 şi 2021), iar de la începutul acestui an, datoria publică a crescut cu 37,2 miliarde de lei.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...