România exportă milioane de metri cubi de apă în Ungaria. Senatorul Adrian Costea (AUR) a solicitat explicații/ Ce a transmis Ministerul Mediului

În timp ce guvernanții fac apel la toți cetățenii să facă economie de apă din cauza secetei, România exportă milioane de metri cubi de apă în Ungaria la prețuri foarte mici. Constatarea îi aparține senatorului AUR Adrian Costea, care a solicitat explicații din partea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, și a ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Adrian Costea sesiza autorităților statului, într-o sesizare din luna octombrie, faptul că, în ciuda avertismentului că rezervele de apă trebuie folosite rațional, Administrația Naţională Apele Române (ANAR), aflată în subordinea Ministerului Mediului, exporta apă din abundență în Ungaria, la preț infim. Potrivit informațiilor apărute în presă, ANAR a vândut Ungariei 1,5 milioane m3 apă pentru irigații, cu doar 14.070 euro, adică sub 1 eurocent / m3.

Ministerul Mediului a transmis un punct de vedere, în care a precizat că exportul în cauză se efectuează în acord cu Acordul bilateral din domeniul gospodăririi apelor:

„Colaborarea transfrontalieră în domeniul gospodăririi apelor cu Ungaria se desfășoară în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 57712004 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecția şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră, semnat la Budapesta la 15 septembrie 2003”.

Potrivit sursei citate, în România, prevederile acordului se aplică pentru nouă cursuri de apă care traversează frontiera de stat şi 83 de canale, dintre care 38 de canale traversează frontiera de stat dinspre România în Ungaria şi un canat dinspre Ungaria în România.

„Transferul de apă din râul Mureş, aferent sectorului românesc, se realizează în baza Regulamentului privind decontarea cheltuielilor pentru transferul de apă şi în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (4) lit. c şi art. 16 alin. (5) din Acordul intre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia utilizarea durabilă a apelor de frontieră semnat la Budapesta la 15 septembrie 2003. Anual, în baza acestor prevederi, sunt încheiate două contracte, respectiv:

  • un contract între Agenţia Națională de îmbunătățiri Funciare şi Alsó -Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság – ATIVIZIG;
  • un contract între Administraţia Naţională Apele Române şi Als6 – lsó -Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság – ATIVIZIG”.

Ministerul Mediului a transmis că obiectul acestor contracte „constă în prestarea serviciilor specifice de gospodărire a apelor şi a serviciilor specifice de îmbunătăţiri funciare pentru asigurarea unor debite şi volume de apă pentru pomparea, transportul şi transferul de apă, în scopul irigării suprafețelor agricole”. De asemenea, potrivit sursei citate, transferul de apă nu este activitate comercială.