România este un aliat important pentru NATO

România este unul dintre cei mai puternici aliaţi şi prieteni ai Statelor Unite ale Americii, a declarat, vineri, însărcinatul cu afaceri al SUA în ţara noastră, David Muniz, la ceremonia dedicată Memorial Day.

El a arătat că prima celebrare a Memorial Day a avut loc pe 30 mai 1868, în memoria soldaţilor unionişti căzuţi în timpul Războiului Civil American, iar de la acea dată a evoluat şi îi omagiază pe americanii, femei şi bărbaţi, care şi-au pierdut viaţa luptând pentru patria lor.

„Aşadar, se cuvine să ne luăm un răgaz, să reflectăm şi să aducem omagiu militarilor americani – mulţi dintre ei ostaşi necunoscuţi – care şi-au dat viaţa pe teritoriul şi în spaţiul aerian al României, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a înfrânge tirania fascismului din Europa. Aşa cum s-a schimbat subiectul celebrării Memorial Day, s-au schimbat şi liniile care ne dezbinau la începutul conflagraţiei şi în timpul zilelor negre din perioada comunistă. În prezent suntem mândri şi onoraţi să stăm alături de România, unul dintre cei mai puternici aliaţi şi prieteni ai noştri”, a spus David Muniz, la ceremonia organizată la Ambasada SUA în România.

El a amintit că România şi SUA participă împreună la DEFENDER-Europe 21, o serie de exerciţii militare de amploare, efectuate în întreaga Europă.

„Aceste exerciţii reprezintă o exemplificare foarte reală a relaţiei impresionante dintre naţiunile noastre, care sporeşte nivelul de pregătire strategică şi operaţională dintre Statele Unite, România şi alţi aliaţi şi parteneri NATO. Exerciţiile DEFENDER se vor încheia peste câteva zile, însă experienţa dobândită, nivelul de înţelegere reciprocă dobândit şi prietenia creată vor fi pus piatra de temelie pentru cooperare şi mai strânsă în anii următori; totodată, serveşte şi ca un exemplu grăitor al capacităţii noastre colective. DEFENDER ne aminteşte tuturor că împreună, în calitate de aliaţi şi parteneri, suntem mai puternici”, a spus oficialul american, care a remarcat angajamentul împărtăşit al României faţă de NATO.

El a arătat că sunt omagiaţi „toţi cei care ne sunt alături în lupta pentru apărarea valorilor noastre comune, pentru ca generaţiile viitoare să poată trăi libere, în pace”.

„Suntem pregătiţi să luptăm împotriva celor care ar vrea să ne ia aceste valori. Astăzi, omagiem sacrificiile tuturor celor care au luptat şi au pierit pentru un scop mai mare decât propria persoană, români şi americani, deopotrivă, militari care au luptat şi au pierit pentru a apăra valorile comune de care tocmai vorbeam. Îi omagiem pe cei care continuă să deservească cea mai înaltă chemare şi cele mai înalte idealuri ale naţiunii lor. Ne exprimăm recunoştinţa familiilor şi prietenilor rămaşi, pentru o datorie pe care nu o vom putea niciodată răscumpăra, dar pe care vom continua să o preţuim”, a afirmat David Muniz.

La eveniment a participat şi secretarul de stat în Ministerul Apărării, Marius Bălu.

„Ne-am adunat aici să-i comemorăm pe soldaţii americani şi sacrificiile pe care le-au făcut. Nu vom uita niciodată devotamentul cu care au luptat pentru ţara lor. Făcând asta, mulţi dintre ei au plătit sacrificiul suprem cu viaţa lor pentru libertatea noastră. (…) Al Doilea Război Mondial reprezintă o experienţă traumatizantă atât pentru România, cât şi pentru întreaga lume. (…) Astăzi, când îi comemorăm pe eroii noştri, trebuie să ne angajăm că nu vom uita niciodată lecţiile celui De-al doilea Război Mondial având în minte că toţi depindem de cooperare şi angajamentul ferm privind respectarea legii, suveranităţii şi integrităţii. Este datoria şi responsabilitatea noastră morală să prezervăm şi să respectăm memoria tuturor celor care au plătit sacrificiul suprem în slujba ţărilor lor, oferindu-ne nouă un un loc mai bun de trăit în prezent”, a spus Marius Bălu.

Memorial Day se celebrează în Statele Unite ale Americii pe 31 mai.