România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/romania-este-pe-primul-loc-in-europa-la-numarul-de-accidente-rutiere-care-este-tara-cu-cele-mai-sigure-drumuri-2364899

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

In contextul în care țara noastră ocupă primul loc în topul Uniunii Europene privind mortalitatea în accidente rutiere, parapetele cu role ar putea face diferența între viață și moarte. Astfel de sisteme se instalează în zonele unde există un risc mare de accidente, pe DN1, între Brașov și Făgăraș, și DN 13, între Brașov și Sighișoara.

Conform Observator News, sistemul este alcătuit din role care, la momentul producerii unei coliziuni, se rotesc și readuc vehiculele pe carosabil. De asemenea, acesta poate rezista și la contactul cu TIR-urile.

„Sistemul acesta inovativ este format din stâlpi, care sunt introduşi la un metru adâncime, în terasament, la o distanţă de un metru. Intermediar, între ei, încă un stâlp ajutător, în care se pun rolele”, a afirmat Sorin Sasu, manager de proiect.

„Maşina este readusă pe calea de rulare, datorită faptului că aceste butoaie de plastic o fac să ricoşeze. Maşinile au pagube mai mici şi impactul nu este la fel de violent ca la parapetul metalic”, a declarat Tudor Duțu, director DRDP Brașov.

Autoritățile au de gând să instaleze parapete cu role pe o distanță de încă trei kilometri, pe drumurile din județul Brașov.

„Până anul acesta am montat 1.200 de metri liniari pe DN1 şi pe DN13 în pădurea Bogăţii. Pe sectorul acesta, între Predeal şi Cotul Donului, mai montăm încă 1.700 de metri liniari”, a mai adăugat Duțu.

De precizat este și faptul că pentru un metru de parapete cu role autoritățile plătesc în jur de 3.500 de lei.

Încă din anul 2019 au fost montate separatoarele cu role, la ieșirea din Capitală spre Târgoviște și pe E85.