România cumpără tancuri Abrams. „E cel mai bun și are o unicitate a lui în realizarea misiunilor”

România va cumpăra un batalion de tancuri americane Abrams printr-un acord de tip „Guvern- Guvern” (G2G) cu SUA, a declarat șeful Direcției pentru Armamente din MApN, generalul-maior Teodor Incicaș, în cadrul unui interviu acordat marți publicației Observatorul Militar.

„Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că (tancul Abrams) e cel mai bun mijloc și are o unicitate a lui în realizarea misiunilor”, a spus Teodor Incicaș. Șeful Direcției de Armamente a precizat că va fi trimisă Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziția unui „batalion de tancuri Abrams”, fără a specifica exact numărul de blindate pe care armata română dorește să le cumpere și costul exact al respectivei achiziții. Un batalion de tancuri la standard NATO are, de regulă, 54 de astfel de vehicule blindate.

În armata americană, un batalion de tancuri Abrams este organizat din 3 sau patru companii, fiecare companie având 3-4 plutoane, iar fiecare pluton 4-5 tancuri. Comparativ, Polonia anunțat în luna ianuarie că va cumpăra 116 blindate Abrams, contract care se ridică la 1,4 miliarde de dolari. „Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile – e vorba de trei batalioane. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă și două tipuri de rachete pentru (avioanele) F-16.

În același timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererile noastre de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams și de un nou pachet pentru realizarea capacităților de luptă pe mare – achiziția de submarine, nave vânătoare de mine și modernizarea navelor purtăroare de rachete”, a mai spus Teodor Incicaș. Vânzările între guverne („G2G”), cum e cazul actualei achiziții de tancuri Abrams din SUA, reprezintă o metodă care le permite guvernelor să achiziționeze echipamente de apărare, servicii și lucrări de la alte guverne.

Guvernul cumpărător nu face afaceri direct cu un contractant din domeniul apărării; în schimb, vânzarea se face de către celălalt guvern, fie oferind echipamente din propriile rezerve, fie oferind echipamente achiziționate de guvernul respectiv în acest sens. G2G include adeseori, fără a se limita la, asistență pentru produs, întreținere, instruire și construirea de infrastructuri.