România are un deficit de muncitori calificați. Vasile Nagy (AUR) avertizează: Consecințele vor fi dezastruoase

România are un deficit de muncitori calificați în aproape toate domeniile, iar acest lucru va avea consecințe dezastruoase asupra economiei naționale. Despre acest subiect a vorbit deputatul AUR Vasile Nagy în cea mai recentă declarație politică. El atrage atenția că în acest moment lipsa forței de muncă se îndreaptă spre nivelul de dinainte de pandemie, ceea ce generează pierderi de miliarde de euro pentru companii, care riscă să intre în insolvență din cauza penalităților pe care trebuie să le plătească pentru nerespectarea contractelor.

În plus, acest deficit, confirmat și de către datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, poate duce la scăderea ritmului de creștere al afacerii, la întârzierea livrării comenzilor către clienți, asumarea unor costuri mai mari cu forța de muncă existentă și a unor posibile penalități. Nici sectorul IT nu este într-o situație mai bună, firmele nu găsesc suficienți programatori.

„În general, pentru pozițiile de mijloc din fiecare domeniu, unde e nevoie de studii superioare și de mai multă specializare, există un mare deficit în piață, acesta se poate adânci și din cauza salariilor, acestea fiind momentan în România la extreme, între cele din retail și cele din IT.

Lipsa de meseriași din România, din cauza lipsei de școli profesionale, a devenit o provocare pentru piața muncii. Desființarea acestora, în 2009, la decizia ministrul Educației de atunci, pe motiv că nu erau tineri să învețe o meserie are repercusiuni pe termen lung. După aceea, tinerii au fost îndrumați spre liceele teoretice sau cele tehnologice, unde intrau cu medii mici. Tendința tinerilor de a evita școlile profesionale și de a merge cu orice preț la un liceu teoretic se reflectă și în rezultatele de la bacalaureat, care sunt de la an la an tot mai slabe”, arată Vasile Nagy.

Deputatul consideră că una dintre cauzele care se află la baza acestei probleme este prăpastia dintre mediul educațional din România și cerințele pieței muncii. „Specializarea tinerilor în domenii care nu se caută în piață va accentua deficitul de candidați. Pe de altă parte, o altă prăpastie s-a creat între mediul educațional din România și cerințele pieței muncii.

Deși reprezentanții mediului universitar se implică în diverse parteneriate cu agenții economici, aceste eforturi sunt uneori în zadar. Iar asta se vede în faptul că anual ies în câmpul muncii extrem de mulți tineri cu studii superioare cu alte specializări decât cele care duc lipsă acută de candidați sau chiar dacă fac studii în domenii care se caută acestea nu sunt corelate cu realitățile din business”, explică parlamentarul.

Având în vedere cele prezentate mai sus, Guvernul trebuie să intervină cu reforme și investiții în domenii, precum: transport, mediu, schimbările climatice, energie, eficiență energetică, tranziție verde, turism, agricultură, educație, sănătate, mediu de afaceri, cercetare, inovare, digitalizare, punctează deputatul AUR Vasile Nagy.