România a îndeplinit doar 13 din cele 21 de jaloane din PNRR. Silviu Păunescu (AUR) solicită clarificări Ministerului de Finanțe

România a îndeplinit doar 13 din cele 21 de jaloane din PNRR, din cele pe care le avea de atins până la 31 decembrie 2021. Patru dintre aceste ținte importante sunt în pericol de a fi blocate, atrage atenția deputatul AUR Silviu Păunescu, care a solicitat ministrului Adrian Câciu o serie de clarificări pe această temă.

Au rămas patru mari ținte care nu au fost atinse, fiind blocate sau în pericol de a fi blocate – (1) Reorganizarea C.N.A.I.R. şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere – S.A. (C.N.I.R.), (2) adoptarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 şi aplicarea planului de acţiune, (3) Grupul operativ pentru implementarea şi monitorizarea reformelor şi investiţiilor privind transformarea digitală și (4) Intrarea în vigoare a unei ordonanţe a guvernului privind stabilirea mandatului legal al MIPE, al Ministerului Finanţelor şi al Autorităţii de Audit”, precizează deputatul AUR.

Dacă aceste ținte nu vor fi considerate îndeplinite de Comisia Europeană, vor exista consecințe, cum ar fi refacerea ordinelor de guvern ori a ordinelor de ministru sau refacerea și/sau completarea OUG-urilor de către Parlament.

În acest context, deputatul Silviu Păunescu solicită răspuns la următoarele întrebări:

  1. În ce stadiu se află cele patru ținte care nu au fost atinse și dacă, în prezent, este afectat gradul de eligibilitate al României în cazul neîndeplinirii lor?
  2. Ce măsuri, care pot conduce la îndeplinirea la timp a celor patru ținte amintite, are ministerul în derulare și care este stadiul lor de implementare?
  3. Care sunt măsurile propuse/adoptate de guvern care nu sunt adecvate/suficiente ori nu respectă criteriile din PNRR?