Rodica Boancă (AUR): Reorganizarea sistemului de educație românesc este necesară. Avem cea mai mare rată a abandonului școlar din UE

Senatoarea AUR Rodica Boancă a criticat constant partidele aflate la guvernare pentru faptul că nu își propun să facă din educație o prioritate. Statisticile arată îngrijorător: România are cea mai mare rata a abandonului școlar din Uniunea Europeană – în timp ce state precum Slovacia, Ungaria, Germania sau Polonia au reușit să reducă ponderea tinerilor care părăsesc devreme educația, statul român nu a întreprins aproape nimic. Rata abandonului școlar din țara noastră se situează în jurul valorii de 15%, departe de obiectivul UE privind eradicarea abandonului școlar timpuriu.

În contextul în care portofoliul Ministerului Educației a fost preluat de doamna Ligia Deca, senatoarea AUR Rodica Boancă a transmis o sesizare pe această temă, în care pledează pentru reorganizarea sistemului național de învățământ:

„Sunt încrezătoare pentru că doresc binele sistemului național de învățământ și cred că și dumneavoastră aveți același interes.

Cred că suntem în același asentiment în ceea ce privește necesitatea reorganizării sistemului național de învățământ. Acest lucru nu se poate realiza decât prin concentrarea eforturilor tuturor celor care mai cred că România educată nu este doar un motto dictat de la Cotroceni”, a transmis Rodica Boancă.

Senatoarea AUR consideră că reorganizarea educației trebuie realizată de la bază, astfel încât performanțele la nivel național să se îmbunătățească. De asemenea, ea a solicitat noului ministru al Educației răspunsuri detaliate, însoțite de date statistice, pentru următoarele întrebări:

  1. Care este rata abandonului școlar dupa terminarea clasei a VIII- a, pe cele două paliere, rural și urban?
  2. Câți maiștri-instructori sunt în evidențele ministerului pe care îl conduceți?
  3. La nivelul Ministerului Educației, câte școli profesionale sunt înregistrate?
  4. Câte clase de învățământ dual sunt inregistrate si care este ponderea acestora pe cele două paliere, rural și urban?
  5. Vă rog de asemenea, să îmi prezentați statistica pe ultimii 3 ani referitor la notele obținute la examenul de Bacalaureat la nivelul liceelor tehnologice.