Rodica Boancă (AUR): Gestionarea ineficientă a campaniei de vaccinare zădărnicește atingerea obiectivelor de sănătate publică
În condițiile în care premierul Cîțu anunță că autoritățile și-au propus să ajungă la cifra de 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie, se observă că gestionarea ineficientă a campaniei de vaccinare zădărnicește atingerea obiectivelor de sănătate publică.
Senatoarea AUR Rodica Boancă constată că există decalaje mari în ceea ce privește ținta propusă și numărul persoanelor imunizate cu o doză de vaccin și cele care au trecut de etapa rapelului: în luna decembrie 2020, responsabilii campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 declarau că ținta asumată în strategia de vaccinare este ca în 6 luni, 13 milioane de români să fie vaccinați, ceea ce poate asigura imunizarea colectivă. Pentru că 13 milioane de persoane (60-70% din populație) să fie vaccinate în 6 luni, până în luna iunie, fiecare centru de vaccinare deschis ar fi trebuit să vaccineze 5000 de oameni pe lună.
Ori, acest lucrează înseamnă că, potrivit planificării inițiale, trebuiau să se vaccineze în etapa I aproximativ 1 – 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale, la care se adaugă 4 milioane de persoane în etapa a II-a de vaccinare – persoane peste 65 de ani și cu boli cronice. Între timp, a început și etapa a III-a, în luna aprilie.
Cu toate acestea, date oficiale ale Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că doar 1.794.505 de români se vaccinaseră cu ambele doze, în timp ce 1.243.193 de români cu prima doză.
În acest context, senatoarea AUR i-a solicitat ministrului Sănătății Ioana Mihăilă să ăspunde la următoarele întrebări:
- Câte persoane care deservesc activități esențiale și câți vârstnici din categoriile I și II s-au vaccinat până în prezent, cu ambele doze?
- Care este luna estimată pentru vaccinarea cu ambele doze a celor aproximativ 6,5 milioane de persoane din categoriile I și II, în raport de capacitatea centrelor de vaccinare?
- În ce mod sunt prioritizați vârstnicii și persoanele vulnerabile din etapa a II-a având în vedere că această etapă s-a intercalat cu etapa a III-a?
- Câte persoane deja vaccinate în primele două etape vor avea nevoie de o nouă schemă de vaccin începând cu luna iunie pe fondul scăderii imunității dobândite prin vaccinare și în ce mod va gestiona Ministerul Sănătății vaccinarea acestor persoane concomitent cu cele încă nevaccinate în etapele II și III?