Rodica Boancă (AUR) către ministrul Sănătății: Cât costă tratamentul pentru Covid-19?

Rodica Boancă, senator AUR, a înaintat o interpelare către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prin care solicită detalii referitoare la costul tratamentului pentru Covid-19. Solicitarea vine ca urmare a diferitelor informații apărute în spațiul public, potrivit cărora statul nu acoperă cheltuielile de spitalizare pentru cetățenii care, deși contribuie la fondul de sănătate, nu sunt vaccinați.

Senatoarea constată că li se insuflă cetățenilor teama de plată a cheltuielilor de spitalizare în cazul îmbolnăvirii cu Covid-19, în special dacă nu s-au vaccinat.

 Contribuția lunară pentru asigurările sociale de sănătate a persoanei asigurate, sub forma unei cote de 10%, aplicat asupra veniturilor din salarii pentru angajați, are menirea de a acoperi cheltuielile de spitalizare pe care statul le realizează cu un cetățean, indiferent de boală sau pe perioadă. Nu se specifică nicăieri faptul că din respectiva sumă se acoperă tratamentul sau spitalizarea pentru o anumită boală, sau pentru o anumită ,,tulpină” sau pentru un anumit efect secundar. Nu contează dacă o persoană a plătit o viață întreagă această ,,dare” către stat și nu a beneficiat deloc de suma reținută la salariu. Și ar fi bine să și rămână așa, pentru că de la noua formulă de guvernare ne putem aștepta la orice, arată senatoarea AUR în interpelarea sa către ministrul Sănătății. Ea subliniază că, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, românii au dreptul la tratament și îngrijire medicală de specialitate.

În acest context, Rodica Boancă solicită ministrului Alexandru Rafila să prezinte defalcat, prețurile pe care spitale publice din România le percep pentru tratamentul și spitalizarea persoanelor suferinde de Covid, vaccinate și nevaccinate.