Rodica Boancă (AUR): Câte spitale trebuie să mai ardă pentru ca Guvernul să facă ceva concret pentru spitalele din România?

Alianța pentru Unirea Românilor a depus o serie de proiecte de lege care vizau siguranța în cadrul spitalelor din România și propuneau măsuri de prevenire a incendiilor. Deși acest propuneri erau și încă sunt cât se poate de necesare, niciun alt partid nu a susținut adoptarea acestor legi. La acel moment însă, autoritățile au promis investiții urgente în instalațiile electrice din cadrul spitalelor. Și-au respectat aceste instituții promisiunile? Senatoarea AUR Rodica Boancă a solicitat Ministerului Sănătății să transmită ce măsuri au fost luate în spitalele românești până la această oră în vedere diminuării riscului procedurii unor incendii din cauza suprasolicitării instanțiilor electrice.

„Deși inițiativele AUR erau cât se poate de necesare, au fost respinse fără echivoc, pe bandă rulantă. La momentul respectiv, pentru a fi respinse, au fost invocate o serie de motive puerile, dar s-au promis investiții masive în ceea ce privește instalațiile electrice din cadrul spitalelor. La nici o lună de la respingerea proiectelor, șirul spitalelor care au ars a continuat, iar la câte spitale au ars în ultimii ani, putem vorbi de o pandemie de incendii în spitalele din România”, a declarat Rodica Boancă.

Senatoarea AUR a punctat că înlocuirea instalațiilor electrice și implementarea altor măsuri de prevenție a incendiilor, conform normelor în vigoare, ar asigura un climat sănătos și sigur pentru pacienți, angajați și pentru echipamentele din cadrul spitalelor. 

În ciuda promisiunilor făcute la acea vreme de către instituțiile abilitate, realitatea ne arată faptul că investițiile lipsesc și că încrederea românilor în sistemul medical scade, a subliniat Rodica Boancă.

În acest context, senatoarea AUR a solicitat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să transmită o situație clară a investițiilor făcute pentru sporirea gradului de siguranță în spitale și răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Care a fost suma investită în infrastructura spitalelor în decursul anului 2022?
  2. Care a fost suma investită pentru modernizarea si extinderea rețelei electrice din spitale?
  3. Câte spitale din România nu au autorizație de securitate la incendiu, eliberată de ISU?
  4. Ministerul Sănătății are în vedere actualizarea normelor și ghidurilor de întreținere a spitalelor?
  5. Care au fost investițiile pentru modernizarea si extinderea rețelei electrice în spitalele din județul Ialomița?