ROPRES

Risipă din banii publici la Primăria comunei Șcheia (jud. Suceava). Deputatul Dorel Acatrinei (AUR) sesizează Curtea de Conturi și Prefectura Suceava

Distribuiți acest articol!

Dorel Acatrinei, deputat AUR de Suceava, a făcut o sesizare către Curtea de Conturi și Prefectura Suceava referitor la cazul Primărie Șcheia – în ultimii 5 ani, numeroase acuzații au fost administrației comunei privind modul în care sunt cheltuite fondurile publice. Mai precis, în loc să fie utilizate pentru a oferi servicii mai bune cetățenilor, fondurile au ajuns în buzunarele primarului și ale contabilei. Aceste nereguli au fost sesizate și de către Agenția Națională de Integritate, care a constatat existența unei diferențe nejustificate între averea dobândită și veniturile realizate ale celor doi angajați ai primăriei Scheia.

În sesizarea transmisă către cele două instituții, Dorel Acatrinei precizează că primăria Șcheia beneficiază de un imens potențial economic, social și cultural, clasându-se pe primul loc în topul comunelor din județul Suceava dacă ne referim la sumele colectate la bugetul local. Însă, modul în care aceste sume sunt cheltuite le-au ridicat semne de întrebare câtorva cetățeni, iar acuzațiile au fost constate de către Direcția Naționale Anticorupție.

Neregulile de la Primăria Șcheia au fost constate de către Agenția Națională de Integritate

Potrivit informațiilor, Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 207.364 lei (aproximativ 49.113 euro), între averea dobândită și veniturile realizate de către contabila șefă, care a devenit ulterior Șef Serviciu. În urma acestei constatări, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Suceava.

Presa locală a relatat pe larg despre ilegalitățile comise de către administrația Șcheia. Se apre că există și hotărâri judecătorești care atestă aceste fapte. Astfel, prin sentința numărul 734 din 24 octombrie 2019, pronunțată de Tribunalul Suceava – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul numărul 8202/86/2017 se reține că în perioada septembrie 2014 – septembrie 2017 s-au efectuat plăți nelegale în valoare totală de 3.915.896 lei pentru cantități de deșeuri care nu au fost cuantificate corect, fiind încălcate prevederile articolelor 14, 22, 51 și 54 din legea numărul 273/2006. Această sentință a devenit definitivă prin decizia numărul 358 din data de 07 iulie 2020.

„Acest prejudiciu nu a fost recuperat, nu s-a aplicat nicio sancțiune și mai mult de atât au fost achitate și sume cu titlu de cheltuieli de judecată pentru acest dosar în valoare de aproximativ 8450 de Lei. Prin Hotărârea nr. 167 din 16.04.2021 a Curții de Apel Suceava, dosar nr. 2833/86/2020, s-a constatat prescrisă acțiunea Primăriei Comunei Șcheia împotriva SC RITMIC COM. Acest imens prejudiciu a fost asimilat în totalitate de contribuabilii comunei Șcheia, fără voia lor. Acesta este doar un exemplu care a ajuns în atenția presei locale, însă există suspiciuni că problemele sunt numeroase și sunt ascunse foarte bine”, precizează Dorel Acatrinei.

Deputatul Dorel Acatrinei sesizează Curtea de Conturi și Prefectura Suceava

Având în vedere gravitatea faptelor, deputatul AUR de Suceava, Dorel Acatrinei, solicită Curții de Conturi să transmită următoarele:

1. Totalitatea sumelor identificate ca fiind înregistrate/platite/transferate nelegal, indiferent de natura lor, coroborate cu prevederile legale încălcate, începând cu Raportul de audit înregistrat la Camera de Conturi Suceava, sub nr. 1725/70 din 04.11.2014 și continuând până la cel mai recent raport efectuat.

2. Estimarea tuturor prejudiciilor financiare generate în raport cu problemele identificate și menționate la punctul 1.

3. Sancțiunile și măsurile aplicate conform normelor de legislație aflate în vigoare în vederea recuperării prejudiciilor identificate, inclusiv cele de natură penală dacă legea impune, conform art. 64 din Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a României, nr. 94/1992, republicată în 2009.

4. Sancțiunile și măsurile aplicate pentru nerespectarea termenelor de remediere a problemelor constatate, consemnate în deciziile de prelungire a termenelor pentru realizarea măsurilor impuse.

De asemenea, Acatrinei solicită Prefecturii Suceava să transmită următoarele documente:

  1. Evidența asupra Hotărărilor Consiliului Local Scheia, jud. Suceava, adoptate în ultimii 5 ani, care nu au fost duse la îndeplinire de către executiv.
  2. Lista Hotărărilor Consiliului Local Scheia, jud. Suceava, care au fost atacate în Contencios Administrativ de catre Instituția Prefectului sau asupra cărora ați avut observații sau ați solicitat referințe în ultimii 5 ani, inclusiv situațiile care au făcut obiectul analizei Corpului de Control al Instituției Prefectului.
Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...