Ringo Dămureanu (AUR): Un nou abuz marca PSD. RAT Craiova le-a cerut elevilor să semneze o declarație pe proprie răspundere și să anexe copii după actele de identitate ale părinților în vederea eliberării gratuite a cardurilor de transport

Regia de Transport Craiova s-a transformat în agent electoral, acuză deputatul AUR Ringo Dămureanu. Instituția, aflată în subordinea Primăriei Craiova, a distribuit în școli cereri privind eliberarea gratuită a cardurilor de transport pentru elevi, deși legea nu prevede o astfel de procedură – este vorba despre o declarație pe proprie răspundere, la care se anexează copii după actele de identitate ale părinților.

Scandalizați, părinții au sesizat abuzul. Ei susțin că RAT Craiova s-a transformat în operator de date cu caracter personal și le cere elevilor minori să dea declarații pe propria răspundere. Conducerea instituției nu a putut oferi nicio explicație.

Potrivit Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi din 8 septembrie 2023, titlurile de călătorie gratuite pentru elevi se eliberează nominal de către operatorul local de transport, în baza carnetului de elev vizat pentru anul școlar în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, sau a adeverinței emise de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs, precum și a cărții de identitate în original, pentru elevii de peste 14 ani sau a certificatului de naștere, în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani.

Deputatul AUR Ringo Dămureanu a luat act de aceste sesizări și a făcut o vizită la Regiunea Autonomă de Transport Craiova pentru a discuta cu directorul Marcel Tănăsescu.

„PSD și Olguța Vasilescu le cere elevilor să își dea toate datele cu caracter personal, ale lor și ale părinților, pentru a beneficia de transport gratuit. Vin alegerile și PSD are nevoie să ne fure datele personale. În timp ce legea spune că este suficientă o adeverință, cum se poate ca tocmai în Craiova să se emită o astfel de gogomănie de cerere? Am luat act cu îngrijorare de spaima elevilor și mai ales a părinților. Am venit de urgență de la Parlament, și în calitate de deputat de Dolj și am mers, împreună cu colegii mei, la Regia Autonomă de Transport din Craiova, ca să înțelegem care este problema”, a declarat deputatul într-o conferință de presă.

Directorul RAT Craiova susține că nu avea cunoștință de distribuirea acestor cereri în școli. Această declarație este deosebit de gravă, ținând cont că este vorba despre colectarea de date cu caracter personal. Deputatul AUR Ringo Dămureanu a solicitat conducerii RAT Craiova să rezolve această problemă. De asemenea, pe această cale, a atras încă o dată atenția asupra siguranței copiilor în Craiova, în contextul în care de-a lungul acestui an au fost mai multe cazuri de copii atacați și agresați în spații publice.

În urma acestor demersuri, RAT Craiova a revenit cu un comunicat de presă, prin care informează publicul cu privire la erorile „de fond și formă” în redactarea formularul tip de eliberare gratuită a cardurilor de călătorie.