Ringo Dămureanu (AUR) luptă pentru românii din Serbia și Albania, care nu au dreptul să-și declare identitatea la referendum din cauza MAE: A venit momentul adevărului – recensământul național

Etnicii români din Valea Timocului (Serbia) și Albania nu au dreptul să-și declare identitatea la referendum, iar Ministerul Afacerilor Externe nu ia atitudine pentru a rezolva această problemă. Deputatul AUR Ringo Dămureanu a solicitat ministrului de Externe Bogdan Aurescu o serie de măsuri urgente pentru ca etnicii români din Serbia și Albania să se poată informa și să își poată declara și asuma în mod liber și corect etnia română, la recensământul care urmează să se desfășoare în aceste două state.

În urmă cu un an, Dămureanu s-a adresat către MAE cu o interpelare referitoare la situația din Republica Serbia, stat în care se manifestă expres intenția de a recunoaște o falsă minoritate, denumită „vlahă”, țara vecină refuzând să recunoască minoritatea română din Valea Timocului și inventând o limbă falsă. În răspuns, Aurescu a susținut că România se rezumă doar la „urmărirea cu atenție” a situației din țara vecină, fiind nemulțumitor pentru comunitatea etnică românească din Timoc, vorbitori de limbă română, nu „vlahă”. Totodată, deputatul AUR a întreprins o serie de vizite oficiale în Albania, unde i s-a adus la cunoștință aspecte care nu fac cinste Ministerului Român de Externe, legate de atitudinea lucrătorilor acestuia, plătiți de poporul român din bani publici, față de etnicii aromâni din această țară.

În Serbia și Albania a venit momentul adevărului: recensământul național. Etnicii români din Serbia și aromânii din Albania susțin că la precedentul recensământ, recenzorii sârbi ar fi completat fișele cu creionul, iar în cazul românilor li s-ar fi explicat că nu trebuie să își declare etnia, dând astfel posibilitatea ca ulterior să aibă loc abuzuri. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada de la Belgrad și Consulatul de la Zaiecear, dar și prin Ambasada de la Tirana, nu a făcut însă niciun pas spre a ajuta minoritatea românească din Valea Timocului să își recunoască și declare etnia adevărată, aceasta fiind lăsată în continuare de izbeliște de către Țara-Mamă. Comparați-vă cu alte țări cu voință, precum Ungaria, care acordă cetățenie fără nicio problemă tuturor etnicilor maghiari aflați în afara granițelor țării. Solicit comunicarea măsurilor concrete și efective pe care le-ați luat și le-ați pus în aplicare prin Ambasada de la Belgrad și Consulatul general de la Zaiecear ,dar și prin Ambasada de la Tinara pentru ca etnicii români din Valea Timocului și etnicii aromâni din Albania să se poată informa și să își poată declara și asuma în mod liber și corect etnia română, la recensământul care urmează în Serbia și Albania”, a declarat deputatul AUR Ringo Dămureanu.

Ca o consecință a acestui fapt, românii din Serbia, prin intermediul Congresului Românilor din Serbia (CRS), dar și aromânii din Albania, prin intermediul organizațiilor lor, încearcă de unii singuri, părăsiți de țara mamă, să conștientizeze fiecare persoană de importanța declarării reale a etniei. Aceștia susțin că România, prin nici o instituție abilitată, precum Guvernul – prin MAE sau Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, sau Institutul Cultural Român, nu sprijină comunitatea românească din Valea Timocului sau comunitatea aromână din Albania în această campanie, ceea ce întărește gustul amar pe care etnicii români de aici îl au față de indiferența manifestată de autoritățile din Țara-Mamă.

„Greutățile pe care Ministerul român de Externe, prin Consulatul general de la Zaiecear, dar și prin Ambasada de la Tirana, le opune în mod constant fraților români din Timoc și aromânilor din Albania în obținerea cetățeniei române, prin proceduri complicate și nelucrarea vreme de mulți ani a fiecăreia dintre cererile acestora, reprezintă implicit piedici pe care MAE român le pune însăși recunoașterii ca români etnicilor ”vlahi” din Valea Timocului’‘, a punctat Dămureanu.

În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: rumâni, valahi, vlahi, vlasi etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.