Ringo Dămureanu (AUR): Aromânii trebuie să aibă dreptul la cetățenia română

Aromânii trebuie să aibă dreptul la cetățenia română”, subliniază deputatul AUR, Ringo Dămureanu, care a fost prezent – alături de co-președintele Claudiu Târziu, la Selenița (Albania) pentru inaugurarea școlii „10 Mai 1905”. În cadrul acestei unități de învățământ, copiii aromâni vor putea să studieze atât limba română literară, cât și dialectul aromân.

În acest context, Dămureanu a atras atenția faptului că în Albania mare parte din cei 200.000 de etnici români nu au cetățenia română, deși și-au exprimat cu ardoare această dorință de a-și redobândi identitatea.

Aromânii, părăsiți de România, ar renunța oricând la pașapoartele bulgărești sau grecești dacă Țara Mamă le-ar acorda cetățenia.

Deși în Albania trăiesc peste 200.000 de români (aromâni, care își spun rămâni), aproximativ 10% din populația țării, pe aceste locuri de mii de ani, datele oficiale nici măcar nu consemnează prezența lor aici. Motivul?

În ultimul sfert de veac, România a adoptat o lege stupidă a cetățeniei, prin care a întors total spatele etnicilor săi din comunitățile istorice din Balcani, refuzând să le acorde cetățenia română pe criterii etnice”, explică deputatul AUR.

Ringo Dămureanu constată că statul roman nu și-a schimbat abordarea față de etnicii români din Balcani, ci continuă să-și „sfideze copiii”. În top acest timp, vecinii noștri – Bulgaria, Ungaria, nu și-au trădat etncii adoptând legi antinaționale, ci le-au acordat cetățenia.