Revelionul de la Iași, organizat de primărie cu o firmă de casă, anchetat de ofițerii DGA. Noi descinderi la primăria condusă de Mihai Chirica

Revelionul de la Iași organizat de primărie este verificat de ofițerii anticorupție, care au descins la Primăria Iași. Anchetatorii caută date despre modul în care a fost atribuit contractul de organizare a Revelionului.

Procedura de achiziție a fost lansată foarte târziu (21 decembrie) iar rezultatul a fost unul așteptat: contractul a fost semnat cu firma R&A Events Concerts SRL-D, companie controlată de impresarul Radu Groza, colaboratorul „tradițional” al Primăriei Iași pentru astfel de evenimente – relatează Ziarul de Iași. Nu este primul Revelion organizat cu această firmă, arată sursa citată.

Luni, municipalitatea trebuia să predea documentele aferente achiziției, dar, potrivit jurnaliștilor, există informații potrivit cărora ar fi fost luate în vizor toate contractele încheiate de firma amintită cu Primăria în ultimii ani; presa locală menționează că, în general, R&A Events a asigurat logistică (scenotehnică, ecrane de mari dimensiuni etc.) atât pentru Revelion, Sărbătorile Iașului dar și la alte evenimente precum asigurarea unor tribune (închiriere) la baza sportivă Ciric, în vara anului 2020, cu ocazia turneelor de tenis.

Primăria Iași a aplicat aceeași „rețetă” pentru organizarea Revelionului: a lansat, pe ultima sută de metri, o procedură netransparentă de achiziție (în afara sistemului național de achiziții publice, legea permite o astfel de soluție), iar câștigătorul nu a fost unul necunoscut.

De exemplu, anul trecut, procedura a fost anunțată miercuri, 21 decembrie, achiziția având o valoare de peste 100.000 euro (fără TVA) iar firmele interesate au avut la dispoziție doar zilele de 22 și 23 decembrie pentru a pregăti oferta, întrucât termenul de depunere a fost 27 decembrie (ora 11.00), iar zilele de 24, 25 și 26 au fost nelucrătoare.

Mai mult, precizează Ziarul de Iași, caietul de sarcini a cuprins numele unor artiști care sunt colaboratori ai lui Radu Groza, cel care controlează firma „abonată” la contractul cu primăria.

Chiar dacă presa a scris despre procedurile controversate făcute de primăria ieșeană, este prima dată când ofițerii DGA și procurorii DNA aleg să elucideze acest subiect. Concomitent cu acest subiect, DNA și DIICOT anchetează și alte presupuse fapte de corupție din activitatea Primăriei, în special pe cazuri de urbanism.